Υπό το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), θα βρίσκονται οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής, Steven Maijoor, στους Financial Times, στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την αξιολόγηση των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι επαρκώς αυστηρές και διαφανείς.

Η αξιολόγηση των S&P, Fitch και Moody’s επί του θέματος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια, πρώτον λόγω των εξαιρετικά θετικών τους αξιολογήσεων επί επικίνδυνων δομημένων επενδυτικών προϊόντων τα οποία τελικά κατέρρευσαν αλλά και -πιο πρόσφατα-, για τις μαζικές υποβαθμίσεις κρατικών οικονομιών και τραπεζικών ιδρυμάτων εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

«Η αξιολόγηση των τραπεζών έχει μεγάλη σημασία λόγω της αλληλεπίδρασης που έχουν με κρατικά ομόλογα και τα δημόσια οικονομικά» αναφέρει ο Steven Maijoor.

Η Moody’s υποβάθμισε 15 διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους τον περασμένο μήνα, ενώ η S&P είχε υποβαθμίσει 15 από τις 37 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου το Νοέμβριο.

Στη διετή διάρκεια ύπαρξής της, η ESMA έχει λειτουργήσει μόνον συμβουλευτικά και δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε εφαρμογή πολιτικών. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη δράση των οίκων αξιολόγησης δεν αφήνουν περιθώρια μη παρέμβασης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής.