Ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να επικυρώσει το ταχύτερο το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο για να «στείλει ένα μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους της».

«Θα ήταν σημαντικό ότι ειδικά εδώ στη Γερμανία το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα υιοθετηθεί γρήγορα» από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Άσμουσεν ενώπιον του Οικονομικού Συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «είναι ένα συνετό πρώτο βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μια δημοσιονομική ένωση» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

«Εξάλλου, θα ήταν σημαντικό ταυτόχρονα να υιοθετηθεί γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», που θα αντικαταστήσει τα προσωρινά ταμεία βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημείωσε.

Το πράσινο φως σε αυτό το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που δεσμεύει τη Γερμανία και τους εταίρους της σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου η φιλελεύθερη-συντηρητική συμμαχία της Μέρκελ δεν την διαθέτει από μόνη της.

Οι συντηρητικοί των CDU/CSU και οι φιλελεύθεροι του FDP διαπραγματεύονται εδώ και αρκετές εβδομάδες με ένα μέρος της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που απαιτούν σε αντάλλαγμα η Γερμανία να δεσμευτεί σε ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και για την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση Μέρκελ προτίθεται να επικυρώσει το Σύμφωνο πριν από τις θερινές διακοπές του Σώματος, που ξεκινούν στις 6 Ιουλίου, καθώς και τη δημιουργία του μόνιμου ταμείου ΕΜΣ.