Τους κεντρικούς άξονες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού παρουσίασε ο Σταθάκης

«Κεντρικός ο ρόλος του φυσικού αερίου»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
19:48
14/05/2018
Τους κεντρικούς άξονες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού παρουσίασε ο Σταθάκης
5
loading

Η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, καθώς και του «χειμερινού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε κύκλο εργασιών για την ενέργεια, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, την περασμένη Παρασκευή στο Σούνιο.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ώστε να προσεγγίσει περίπου το 20%, αύξηση του μεριδίου των Α.Π.Ε. ώστε μελλοντικά να φτάσει το 50% και βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30%.

Ειδική αναφορά έκανε στον κεντρικό ρόλο του φυσικού αερίου, το οποίο όπως είπε θα λειτουργήσει ως το «καύσιμο-γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Δεδομένου ότι η σημαντική εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από εισαγωγές φυσικού αερίου εγείρει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για τα κράτη-μέλη, ο υπουργός τόνισε ότι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική πολιτική περιλαμβάνουν διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού, αύξηση του αριθμού των προμηθευτών και ανάπτυξη των διασυνδέσεων.

Ο υπουργός ΠΕΝ παρουσίασε τέλος τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία εμπλέκεται η χώρα μας και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον εταιρειών, με μεγάλη εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα, στη σταδιακή ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), στον Αγωγό East Med, στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας, στην επικείμενη κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης από την συνεργασία ΔΕΠΑ - BEH και GasTrade και τέλος, στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται ένα μεγάλο πεδίο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι διασυνδέσεις, η ανάπτυξη έργων υποδομών που να λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς και η δημιουργία περιφερειακών αγορών ενέργειας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar θορπ

  Πότε θα κόψουμε κορδέλες ;
  Ιεροσυλία μέχρι τέλους, εκεί που έφτυναν γλύφουν!

 2. avatar η προηγούμενη

  κυβέρνηση άφησε την ΔΕΗ με αξία 2,6 δις.
  Οι συντροφοφασίστες την υποτίμησαν σε 650 εκατ.
  Ποιός υπονομεύει την ΔΕΗ;

 3. avatar Πού ήταν ..

  ...αυτός τόσο καιρό ;
  Τώρα που εμφανίστηκε άρχισε πάλι τις
  αερολογίες..Έτσι για να περνά ο καιρός
  και να μην γίνεται τίποτε..
  Κατά τα άλλα έρχεται η ανάπτυξη..

 4. avatar γλύτωσε

  από αυτά που έκανε στο πανεπιστήμιο χάρις στην βουλευτική ασυλία.
  Για όσα που κάνει στην ΔΕΗ δεν θα είναι βουλευτής για να γλυτώσει.

 5. avatar Η Ελλάδα αρνήθηκε την ευκαιρία να αποκτήσει τεχνογνωσία από το CERN!!!!!

  «Όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στη χώρα μας καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, είπε η Ελλάδα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και στο Μαυροβούνιο, να διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας.

  Σημειώνεται πως όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατ’ αποκλειστικότητα την χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα και της Τουρκίας.

  Όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει