Παγκόσμιο σοκ που θα φτάσει μέχρι την Κίνα θα προκαλέσει μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Σύμφωνα με όσα γράφει το Bloomberg η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνη μόνο για το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί πλέον απειλή για τη διεθνή ευημερία, καθώς οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι οι μέρες της μέσα στο ευρώ είναι μετρημένες.

Μια ελληνική αποχώρηση από το νόμισμα θα προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες», λέει η Pacific Investment Management»του Richard Clarida, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τους οικονομολόγους από την Bank of America Merrill Lynch αλλά και της JPMorgan Chase & Co.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να ωθήσει σε χρεοκοπία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως γράφει το Bloomberg τα προβλήματα δεν θα περιοριστούν στη ζώνη του ευρώ. Η JPMorgan εκτιμά πτώση κατά μία εκατοστιαία μονάδα στην οικονομία των κρατών της ευρωζώνης, ενώ Βρετανία, Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Η Citigroup βλέπει ως βασικό σενάριο ότι η Ελλάδα θα φύγει την 1 Ιανουαρίου 2013, ενώ αναλυτές της Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ΑΠΕ των χωρών της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 4 % τουλάχιστον.