Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε στις διοικήσεις των ταμείων τη μη επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε επιχειρήσεις στη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών τους οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις για υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις εξόφλησης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις διοικήσεις των ταμείων και τους προέδρους των Οργανισμών συζητήθηκε αναλυτικά η διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που σύμφωνα με το νόμο μπορούν να λάβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η έκδοση εγκυκλίων από τους διοικητές των Ταμείων, με την οποία να επισημαίνεται ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν ευχέρεια της διοίκησης και όχι υποχρεωτική ενέργεια της καθώς και η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν ακόμη και σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης. Επίσης, αποφασίστηκε αν παραστεί ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση της μη επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξει η προθεσμία υπαγωγής των οφειλετών στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.

Δόθηκε ακόμη η εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δημοσθένη Δασκαλάκη και στον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, ώστε οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους να παρεμβαίνουν κατ΄ εκτίμηση σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για τη διάσωση επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και επομένως οι θέσεις εργασίας.

Με αφορμή φημολογία περί δήθεν χρεοκοπίας 30 ασφαλιστικών ταμείων που θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής συντάξεων προς τους ασφαλισμένους, τονίστηκε κατηγορηματικά ότι κανένα ταμείο δε θα βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλει συντάξεις.