Ακλόνητη στη θέση της για την επιβολή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, παραμένει η αυστριακή κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού», παρά τη χθεσινή σαφή απόρριψη ενός τέτοιου φόρου από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την επιμονή τους αυτή διακήρυξαν και οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη, τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο ομοϊδεάτης τού κ. Σόιμπλε, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Και οι δύο τους συνέδεσαν τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, μετά και την συντριβή στις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο του Ζάαρ, του μικρότερου κόμματος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μένοντας πιστό στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του.

Καταγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση του Σόιμπλε, ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν έκανε λόγο για το κόμμα «γίγαντα» (σ.σ. αναφερόμενος στους Γερμανούς Φιλελεύθερους), το οποίο μπορεί και επηρεάζει τόσο την πολιτική, ενώ εξέφραζε συγχρόνως την ελπίδα, πως, ενόψει των επανειλημμένων ηττών στις γερμανικές τοπικές εκλογές του συγκυβερνώντος αυτού κόμματος στο Βερολίνο, θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής σκηνής.

Ο κ. Φάιμαν –ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε ζητήσει επίσημα το φόρο, ήδη από τα τέλη του 2010– θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της διενέργειας ενός πανευρωπαϊκού άτυπου δημοψηφίσματος για την καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Αλλά και από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Σπίντελεγκερ, παραπέμποντας στην γερμανική εσωτερική πολιτική σκηνή, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός, τονίζοντας, πως η Αυστρία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, επειδή κάποιοι άλλοι καταποντίστηκαν, «δεν θα υπάρξουν ούτε δισταγμοί ούτε ενδοιασμοί στην επιμονή στις θέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να εγκαταλειφθεί η υποστήριξη στην επιβολή του φόρου, πόσο μάλλον που η διαβούλευση για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020, στο πλαίσιο του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εισάγει το φόρο αυτό, θα περάσει στην τελική της φάση μόνον προς το τέλος του έτους.

Ενόψει του γερμανικού σκεπτικισμού απέναντι στο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ (του Λαϊκού Κόμματος), θεωρεί πως η απόφαση βρίσκεται πλέον στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ η ίδια πρόκειται να θέσει το θέμα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.

Αισιόδοξος για την προοπτική καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, εμφανίστηκε μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη και ο Σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια υιοθέτησής του από μια σειρά πρόθυμων χωρών, εάν δεν είναι αυτό δυνατό σε όλη την Ευρωζώνη.

Για τον ίδιο, ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές, όπως ένας φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, θα ήταν αποδεκτές, μόνον εφόσον θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «εμπόριο υψηλών συχνοτήτων» στις χρηματαγορές και να αποφέρουν τα ίδια έσοδα με εκείνα ενός πραγματικού φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.