Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενημερώθηκε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) και δήλωσε ότι περιμένει «ισχυρή η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους» που άρχισε την Παρασκευή.

«Έλαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD. Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης ήταν αναμενόμενη στο μέτρο που ο S&P είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας συμφωνούσαν στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Standard & Poor’s ανακοίνωσε ωστόσο ότι προτίθεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση της ανταλλαγής των ομολόγων, στα μέσα του Μαρτίου. Αντίθετα, εάν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας (διαβάθμιση D)

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να αποκλείσει το σενάριο αυτό. «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.