«Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να δειλιάσουν», διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και επανέλαβε ότι η Ευρώπη έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, μια ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμβάλει με «αυτό που της αναλογεί» στη «μάχη» κατά της κρίσης χρέους, επισημαίνοντας πάντως πως το βάρος πέφτει κυρίως την Ευρώπη.

«Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα, είναι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους στο μέλλον, στην οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εάν η Ευρώπη δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο τείχος προστασίας, θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει», σημείωσε, επαινώντας παράλληλα τα «εντυπωσιακά βήματα» της κυβέρνησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ιταλίας και την περιστολή του δημόσιου χρέους.

Ο Ομπάμα συναντάται με τον Μόντι στις 14:45 τοπική ώρα (21:45 ώρα Ελλάδας) σήμερα και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος θα συζητήσουν για τις ιταλικές πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Ομπάμα, «έχουν τεράστιο οικονομικό συμφέρον η Ευρώπη να αναπτυχθεί και η ευρωζώνη να επιτύχει. Θα συνεχίσουμε να παίζουμε το ρόλο μας για να υποστηρίξουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας καθώς εργάζονται για να επιλύσουν την κρίση», δήλωσε δίχως να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό στην πράξη.