Την ετυμηγορία του σχετικά με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αρωγής (EFSF), θα εκδώσει σύντομα ο οίκος Standard & Poors, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε τηλεφωνική διάσκεψη ο Μόριτς Κρέμερ υπεύθυνος για τη αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη.

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF τέθηκε υπό επιτήρηση μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στις αρχές Δεκεμβρίου», υπενθύμισε, εξηγώντας ότι ο οίκος αξιολόγησης «εκτιμά τώρα τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτά τα θεσμικά όργανα η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας» εννέα χωρών της ζώνης του ευρώ την Παρασκευή.

«Εμείς θα δημοσιοποιήσουμε λίαν προσεχώς την εκτίμησή μας», σημείωσε. Ο Standard & Poors ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι έχει θέσει σε αρνητική επιτήρηση την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF. Το ταμείο αυτό υποστήριξης του ευρώ κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά ένα ή δύο βαθμούς.

Η πιστοληπτική Ικανότητα του EFSF, προειδοποίησε ο SP, θα μειωθεί, αν μειωθεί η «βαθμολογία» μιας από τις έξι χώρες της ζώνης του ευρώ που επωφελούνται του τριπλού Α. Την Παρασκευή, ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο εξ αυτών, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Την Παρασκευή, μετά τις υποβαθμίσεις, η ευρωζώνη δήλωσε αποφασισμένη να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει το τριπλό Α του EFSF.

«Οι χώρες που παρέχουν εγγυήσεις για το EFSF επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να διερευνήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση του ΑΑΑ», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ζαν Κλόντ Γούνκερ, ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Το EFSF χρειάζεται την αξιολόγηση ΑΑΑ για να δανείζεται με χαμηλό κόστος από τις αγορές και στη συνέχεια να χορηγεί δάνεια σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.