Φόβο για συνέχιση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα, σε περίπτωση συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) σε κυβερνητικό συνασπισμό εξέφρασε ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών του Ντίσελντορφ θεωρεί απίθανη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο σενάριο αυτό.

«Η έκβαση των γερμανικών εκλογών είναι μεγάλης σημασίας για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης» τονίζει στο ΑΜΠΕ ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη χώρα.

«Σε περίπτωση συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπάρχει ο φόβος ότι θα συνεχιστεί η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της γραμμής Σόιμπλε στην Χριστιανοδημoκρατική Ενωση (CDU/CSU) μαζί με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) θα κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό. Εξάλλου το FDP ζητά ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επομένως, ελάφρυνση του χρέους υπό τις προϋποθέσεις αυτές είναι απίθανη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί ωστόσο πιθανή την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής με όλους τους άλλους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς. «Στην περίπτωση αυτή θα επικρατήσει η κ. Μέρκελ με την ήπια γραμμή της. Συνεπώς η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πιθανή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι το ίδιο πιθανό να γίνουν και ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους», καταλήγει.