«Μου χαρίζεις το ακίνητο σου, σου διαγράφω τα χρέη». Αυτό είναι το πνεύμα της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα παρουσιάσει αύριο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο.

Η διάταξη για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα προβλέπει τα εξής:

Η εξόφληση των οφειλών θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων.

-Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων.

-Σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων.

-Σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων.

-Σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων.

-Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ωστόσο, φορολογούμενοι που θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές και να μην διωχθούν ποινικά και στην παρούσα φάση δεν έχουν μετρητά και αδυνατούν να πωλήσουν τα ακίνητά που τυχόν διαθέτουν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο, θα μπορούν, σύμφωνα με τη ρύθμιση, να μεταβιβάσουν εν είδη «Δωρεάς Εις Είδος» στο Δημόσιο τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί έτσι το χρέος τους.

Έτσι, εάν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο 200.000 ευρώ, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τα εξοφλήσει, μπορεί να μεταβιβάσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ ή γενικότερα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (επικαρπία, ψιλή ή πλήρη κυριότητα) στο Δημόσιο και να αποπληρώσει τα χρέη του.