«Η υποψία της κερδοσκοπίας θα τίναζε στον αέρα το ηθικό πλεονέκτημα του αρωγού»

Ο γερμανικός τύπος εξακολουθεί να ασχολείται με το ερώτημα αν η Γερμανία επωφελείται από την ελληνική κρίση


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2:27
20/07/2017
«Η υποψία της κερδοσκοπίας θα τίναζε στον αέρα το ηθικό πλεονέκτημα του αρωγού»
5
loading

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit βάζει στο μικροσκόπιο τη θέση που υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα βάσει στοιχείων η SZ του Μονάχου ότι η Γερμανία κερδίζει δισεκατομμύρια μέσω της βοήθειας προς την Ελλάδα. Μήπως λοιπόν η Γερμανία αντί να βοηθά την Αθήνα επωφελείται από την ελληνική κρίση;

Η Zeit παραδέχεται ότι ο λογαριασμός της SZ είναι σωστός, η Γερμανία κερδίζει από τα επιτόκια της βοήθειας, μέχρι στιγμής γύρω στο ένα δις ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τους τόκους στην άμεση βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα το 2010, αλλά και από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε μαζικά τη διετία 2010-2012. Ένα μέρος των κερδών της ΕΚΤ διοχετεύεται στη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

Για την Zeit ωστόσο τα φαινόμενα απατούν. Ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία κερδίζει από την Ελλάδα δεν ισχύει για δύο λόγους, ο ένας αφορά το παρελθόν και ο άλλος το μέλλον. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα σε μια εποχή που η Αθήνα βρισκόταν ενώπιον της χρεωκοπίας και δεν μπορούσε πια να αντλήσει χρήματα από τις αγορές. Οι πιστώτριες χώρες έδωσαν τα δάνεια αυτά με ευνοϊκούς όρους, το επιτόκιο μάλιστα μειώθηκε έκτοτε τρεις φορές και το περιθώριο αποπληρωμής επεκτάθηκε από τα 5 στα 30 χρόνια.

Κατά πάσαν πιθανότητα όχι

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την deutsche welle, και για τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ δεν τα αγόρασε για να κάνει κέρδη, αλλά επειδή δεν έβρισκαν πλέον αγοραστές. Με δυο λόγια κερδισμένη είναι πρωτίστως η Ελλάδα και το κέρδος της είναι τουλάχιστον η μεγάλη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού που ζητούσαν οι αγορές και που ζήτησε η Γερμανία. Αυτό που κέρδισε όντως το Βερολίνο είναι πιο αφηρημένο, είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα του ευρώ.

Ας μην ξεχάσουμε και το μέλλον. Σύμφωνα με την Zeit κέρδος θα έχει όντως η Γερμανία, εάν οι πιστώσεις αποπληρωθούν πλήρως. Κι αυτό είναι όχι μόνο αβέβαιο, αλλά μάλλον απίθανο. Το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 170% περίπου του ΑΕΠ και για τους περισσότερους οικονομολόγους, αλλά και για το ΔΝΤ, δεν είναι βιώσιμο. Ναι μεν η Γερμανία ανθίσταται μέχρι στιγμής σε ένα κούρεμα χρέους, ωστόσο η σχετική συζήτηση θα γίνει το 2018. Ποιος θα είναι ο κύριος χαμένος από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους; Η Γερμανία. Επωφελείται λοιπόν το Βερολίνο από την ελληνική δυστυχία; Δεν το ξέρουμε με ακρίβεια. Αλλά κατά πάσαν πιθανότητα όχι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar criskalts

  Δεν μας δάνεισαν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης επειδή μας αγαπάνε.
  Για να σώσουν τις τράπεζές τους (κυρίως Γερμανικές, Γαλλικές και Ιταλικές) ανέλαβαν το χρέος της Ελλάδας και μάλιστα με Αγγλικό δίκαιο.
  Γιατί δεν επέτρεψαν καν στον ΓΑΠ να κάνει δημοψήφισμα το 2011; Γιατί χρωστούσαμε στις τράπεζές τους ακόμα τότε και με ένα ΟΧΙ θα κατέρεαν.
  Γιατί δεν τους ένοιαξε το ΟΧΙ του 2015; Γιατί μας κρατάνε στο χέρι με το Αγγλικό δίκαιο.
  Μη σκάτε, τα χρεωστούμενα θα τα πάρουν όπως και νάχει και μάλιστα με τον τόκο που αυτοί θέλουν.
  ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΡΟΥΘΟΥΝΙ
  Έχει δίκιο ο Social Distortion.

 2. avatar φίλε Social Distortion

  ο Σύριζα γιατί; Αυτός οδήγησε την χώρα στο χρέος; ΟΚ, καταλάβαμε, το μίσος ξεχειλίζει, αλλά λέγε και τίποτε που να πιάνει, να φαίνεται λίγο αλήθεια...

 3. avatar Πετρώδης χυμός

  Δεν το ξέραμε, να δουλεύουν οι Γερμανοί να τα δίνουν στους νεοέλληνες για να τα τρων στα μπουζούκια και στα κλαρίνα. Ζούμε για να βλέπουμε νέους φόρους να έρχονται και να τσακίζουν τους φασίστες που τόσα χρόνια έτρωγαν εις βάρος των αδυνάτων.

 4. avatar Social Distortion

  Η Γερμανία και ο ΣΥΡΙΖΑ επωφελούνται.

  1. avatar lalalaa

   Είμασταν είμαστε και θα είμαστε οι φτωχοί και ήταν είναι και θα είναι οι πλούσιοι. Έχει καμμία σημασία αυτοί τα πόσα θα κερδίζουν? Ζούμε πλέον στην Ε.Ε κάτω από τη γερμανική μπότα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει