Η Ιταλία μπορεί να αντέξει για κάποιο χρόνο υψηλότερο κόστος δανεισμού από τις αγορές, επειδή το χρέος της έχει μεγάλη διάρκεια λήξης, εκτιμά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην τριμηνιαία έκθεσή της, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η BIS αναφέρει ότι η δαπάνη για τόκους του ιταλικού Δημοσίου θα αυξηθεί κατά 0,95% του ΑΕΠ της χώρας το 2012, εφόσον η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων παραμείνει στο επίπεδο – ρεκόρ 7,48% που έφθασε τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενη δικούς της υπολογισμούς.

«Απλές προσομοιώσεις του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους του ιταλικού Δημοσίου, με διαφορετικά σενάρια καμπυλών αποδόσεων, δείχνουν ότι η Ιταλία θα μπορεί να αντέξει αυξημένες αποδόσεις ομολόγων για κάποιο χρόνο, εφόσον διατηρήσει πρόσβαση στην αγορά», αναφέρει η BIS, προσθέτοντας ότι «δεδομένης της σχετικά υψηλής διάρκειας ωρίμανσης του ιταλικού χρέους, θα πάρει καιρό», οι αποδόσεις αυτές να μεταδοθούν σε «σημαντικά πρόσθετα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους».

Η μέση διάρκεια ωρίμανσης του ιταλικού χρέους είναι 7 χρόνια έναντι 6 της Πορτογαλίας και της Γερμανίας και ελαφρά πάνω από 7 χρόνια της Γαλλίας.

Η δαπάνη της Ιταλίας για τόκους το 2012 θα φθάσει στο 5,1% του ΑΕΠ από 4,2% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος, για να αυξηθεί περαιτέρω στο 5,6% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιταλικής εργοδοτικής οργάνωσης Confindustria.