Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Τετάρτη να αυξηθεί ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρζώνης, έτσι ώστε αυτό να οδηγήσει σε κάποια χρόνια στη δημιουργία έκδοσης ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, η δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών θα βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη και θα κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών, σχετικά με τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Μεταξύ των προτάσεων, είναι η σύσταση συγκεκριμένων αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στα συντάγματα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η σύνταξη των προϋπολογισμών θα ελέγχεται πρώτα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα απόρριψης τους, σε περίπτωση που παραβιάζει τους κανόνες.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος ανέφερε πως η ΕΕ θα ανακοινώσει τρεις διαφορετικές επιλογές για ένα κοινό ευρωομόλογο, το οποίο θα εκδοθεί τα προσεχή χρόνια, εφόσον το παραπάνω σχέδιο θα έχει θετικά αποτελέσματα. Τέλος, εξετάζεται η σύσταση μίας ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει την κατάρτιση των προϋπολογισμών.