Ένα επενδυτικό ταμείο με εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις το 2016, ισχυρίζεται ότι η επόμενη έξυπνη ιδέα ενδέχεται να κρύβεται στην περισσότερο πληγείσα οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή την ελληνική.

Συγκεκριμένα, το fund ονόματι East Capital στοιχηματίζει τώρα στις ελληνικές τράπεζες.

«Οι τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου», δήλωσε στο Bloomberg ο αναπληρωτής επικεφαλής Ανατολικής Ευρώπης της East Capital, Tim Umberger.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «πήραμε θέσεις το 2016 επειδή μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στη βάση αυστηρών stress tests, οι ισολογισμοί τους φαίνονται πιο ισχυροί, ενώ θεωρούμε τις αποτιμήσεις τους πολύ χαμηλές».

Η East Capital διαχειρίζεται περίπου 230 εκατ. ευρώ και αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών το 2017, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Το 2016, μάλιστα, είχε αποδόσεις 36%, ξεπερνώντας το 90% άλλων εταιρειών του κλάδου. Μέσα στη χρονιά, απέκτησε επιπλέον πακέτο μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank.

«Η Ελλάδα είναι η πιο περίπλοκη περίπτωση. Αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές κι αν συμπεριληφθεί στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), τότε οι τίτλοι του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου θα έχουν πολύ ισχυρές επιδόσεις», δηλώνει ο Umberger.

qmn7ckut

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ανατολική Ευρώπη γενικά είναι «πολύ ελκυστική», με χαμηλές αποτιμήσεις, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ανάπτυξη.

Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, «η πιο απλή επενδυτική περίπτωση» στην Ανατολική Ευρώπη είναι η Ρωσία καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση και η γεωπολιτική κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται. «Το 2017 θα είναι μια θετική χρονιά», δήλωσε.