Την επέκταση της πιστωτικής της «γραμμής» στην Τουρκία (MidSEFF) για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Με την επέκταση του MidSEFF, το εκτιμώμενο επενδυτικό κόστος των ενεργειακών έργων ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ, όπως αναφέρει η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως με τις προσδοκώμενες επενδύσεις η Τουρκία θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ΕΤΑΑ θα διαθέσει ποσό 225 εκ. ευρώ σε δάνεια προς τις τουρκικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα διοχετεύσουν τα κεφάλαια σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, με στόχο να αναλάβουν ενεργειακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η τράπεζα Yapi Kredi Bank (YKB) είναι η πρώτη τράπεζα που συμμετέχει στην επέκταση του MidSEFF, λαμβάνοντας περίπου 75 εκ. ευρώ.

Από την έναρξή του, πέρυσι, το MidSEFF αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» στήριξης της ενεργειακής στρατηγικής της Τουρκίας, δήλωσε ο Μάικλ Ντέϊβι, διευθυντής της ΕΤΑΑ στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής διατέθηκαν 300 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τεσσάρων τραπεζών στην Τουρκία (στο
πλαίσιο του MidSEFF), των Turkiye Garanti Bankasi A.S., DenizBank, Vakif
Bank και Akbank.