Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κλιμακίου της Bουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που επισκέπτονται την Ελλάδα με μέλη της Διοίκησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Rep. Dan Burton (R-IN), Chairman, Subcommittee on Europe and Eurasia, HFAC, Rep. Gregory Meeks (D-NY), Ranking Democrat, Subcommittee on Europe and Eurasia, HFAC, Rep. Wally Herger (R-CA), Rep. Virginia Foxx (R-NC), Rep. Lynn Woolsey (D-CA), Rep. Collin Peterson (D-MN); (Ranking Member House Agricultural Committee), ενώ στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Αμερικανός Πρεσβευτής D. Smith, o oικονομικός ακόλουθος κ. Paul Malik και ο εμπορικός ακόλουθος κ. David McNeil.

Τα κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν:

– η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και οι επιπτώσεις που προκαλούν οι εξελίξεις της στο Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

– οι διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χώρα μας και η δημιουργία φιλικού για επενδύσεις περιβάλλοντος

– οι επενδυτικές δυνατότητες που αναπτύσσονται στην χώρα μας για Αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτικά κεφάλαια σε διάφορους τομείς

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ανέπτυξαν τις απόψεις της επιχειρηματικής κοινότητας πάνω στα συγκεκριμένα θέματα προβάλλοντας ιδιαίτερα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένους τομείς πάνω στα οποία μπορεί να δομηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας μας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να έχει η Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων, γεωργίας, αποθήκευσης-μεταφορών και μεταποίησης.

Επεσήμαναν ιδιαίτερα δε την κομβική γεωγραφική θέση της χώρας μας καθώς και τις καλές εμπορικές σχέσεις που έχουμε με τα περισσότερα γειτονικά κράτη λόγω παρουσίας πολλών Ελληνικών επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε επένδυση στην χώρα μας δεν απευθύνεται μόνο στα 11.000.000 κατοίκους της χώρας μας αλλά σε μία ευρύτερη αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το πολύ καλό και μορφωμένο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας που αποτελεί πλεονέκτημα για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Οι αμερικανοί βουλευτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φορολογικό σύστημα της χώρας αλλά και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ως μέσο προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Αποτελεί συνέχεια των συνεχών παρεμβάσεων της Αμερικανικής κυβέρνησης για την στήριξη της Ελλάδας τη δύσκολη αυτή περίοδο. Από την πλευρά μας θα πρέπει να συνεχίσουμε με γρήγορο ρυθμό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενημέρωση της Αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας σχετικά με τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Παράλληλα, να προχωρήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και συνέπεια στους τομείς της φορολογίας, της πάταξης της διαφθοράς και των κινήτρων για την αναζωπύρωση της πραγματικής οικονομίας».