Η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι αυτή που κάνει τα πρώτα βήματα για να κατευθύνει την οικονομία μετά το σοκ του Brexit δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι ενδεχόμενα μέτρα για τον προϋπολογισμό θα ληφθούν αργότερα φέτος.

Ο Χάμοντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν θα συνεχίσει το σχέδιο του προκατόχου του Τζορτζ Όσμπορν για περαιτέρω μειώσεις στο φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Χάμοντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στις όποιες άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας της Βρετανίας μετά το Brexit, ενώ ο ίδιος θα παρουσιάσει τα νέα δημοσιονομικά σχέδια το φθινόπωρο.

«Η αρχική απάντηση σε αυτό το σοκ πρέπει να είναι μια νομισματική απάντηση από την Τράπεζα της Αγγλίας» δήλωσε ο Χάμοντ. «Και ο διοικητής, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια δεν θα μειώνονταν, πράγματι ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα δημιουργεί ένα νομισματικό πακέτο που θα ανακοινώσει σε εύθετο χρόνο».

Στα σχόλιά του στη βουλή, ο Χάμοντ είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο σε σχέση με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το οποίο είπε ότι είναι «πολύ μεγάλο» και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας βρίσκεται περίπου στο 4% του ΑΕΠ, έναντι άνω του 10% το 2010, αλλά συνεχίζει να είναι από τα υψηλότερα ανάμεσα στα πλούσια κράτη του κόσμου.

Ερωτηθείς εάν θα προωθήσει την πρόταση του Όσμπορν για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κάτω από το 15%, ο Χάμοντ δήλωσε ότι το βάρος του θα δοθεί στο να ενισχυθούν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Παράλληλα επανέλαβε το στόχο του να προστατεύσει την τεράστια βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας από τον αντίκτυπο του Brexit διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ.