Μια ομαδική έκδοση ομολόγου από τις χώρες της Ευρωζώνης θα έπαιρνε την αξιολόγηση του πιο αδύναμου μέλους, αν η έκδοση αυτή είχε κοινές εγγυήσεις. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Standard and Poor’s για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, Moritz Kraemer, κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στο Alpbach της Αυστρίας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι ο οίκος δεν συζήτησε την ιδέα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, πρόσθεσε ότι είχε κατανοήσει πως ένα τέτοιο ομόλογο θα δομούνταν με βάση το πρότυπο των γερμανικών «jumbo» ομολόγων, όπου οι ομοσπονδιακές πολιτείες ενώνονται για να εκδώσουν χρέος και κάθε μία εγγυάται για το δικό της μέρος.

«Αν το ευρωομολόγο δομηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο και υπάρξουν κοινά κριτήρια, τότε η απάντηση είναι πολύ απλή. Αν έχουμε ένα ευρωομόλογο, όπου η Γερμανία εγγυάται το 27%, η Γαλλία το 20% και η Ελλάδα το 2%, τότε η αξιολόγησή του θα είναι CC, που είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας», ξεκαθάρισε και συνέχισε: «Αν πρόκειται για μια κοινή και όχι μερική εγγύηση, τότε θα είναι η πιο αδύναμη προσέγγιση, όπως την αποκαλούμε. Πιθανότατα, να πρέπει να δομηθεί διαφορετικά. Δεν το γνωρίζω, γιατί δεν συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι καθήκον μας να συμβουλεύουμε. Δεν το κάνουμε ξανά για να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων».

Πηγή: 24h.gr