Σε ένα πρωτόγνωρο αλλά και οικονομικό τσουνάμι εξελίσσεται το αρχικό κύμα ρύθμισης χρεών χιλιάδων ελλήνων δανειοληπτών, οι οποίοι στο παρά πέντε της προσωπικής χρεοκοπίας επιδιώκουν «κούρεμα» των δυσβάστακτων δανειακών τους υποχρεώσεων.

Με δεδικασμένο 15 αποφάσεις των Ειρηνοδικείων Αθηνών και Πατρών, με βάση τις οποίες διεγράφη το συντριπτικό ποσοστό (έως και 50%) των οφειλών των δανειοληπτών που προσέφυγαν σε αυτά, ήδη 18.000 συμπολίτες μας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και περίπου άλλοι 6500 σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ζητώντας βοήθεια μέσα σε τρεις μήνες.

Όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να φθάσουν τις 30.000 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2012. Εάν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, η συνολική ελάφρυνση των δανειοληπτών θα ξεπεράσει το ποσό του μισού δισ. ευρώ.

Η απαλλαγή του υπερχρεωμένου καταναλωτή επιδιώκεται σε 3 στάδια:
Κατά το πρώτο, επιδιώκεται η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς. Σε δεύτερο και εφόσον έχει ευοδωθεί το πρώτο, ο οφειλέτης δικαιούται να υποβάλει αίτηση για έναρξη διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη. Εάν δεν αντικρούσουν το σχέδιο οι τράπεζες, εντός ορισμένης προθεσμίας, θεωρείται αποδεχθέν.
Σε τρίτο στάδιο, εάν δεν έχει προκύψει συναινετική αποδοχή κατά την προηγούμενη φάση, αρχίζει η δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει τύχη η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος είναι να μην διαθέτει ο οφειλέτης περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματά του για την ικανοποίηση των δανειακών του υποχρεώσεων.