Πραγματικά αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και το 2016, με βάση τις προκρατήσεις, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που βρίσκεται από χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των διεθνών εκθέσεων τουρισμού Philoxenia και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Hotelia της ΔΕΘ-Helexpo AE.

H ίδια χαρακτήρισε ως εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό το 2015, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα προσέλκυσε 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα ύψους τουλάχιστον 14,5 δισ. ευρώ.

Κατά τη σημερινή ομιλία της στο συνέδριο Destination Thessaloniki, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε την πρόθεση του υπουργείου”να σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε δημοφιλή και ελκυστικό προορισμό [με αφίξεις] 365 ημέρες τον χρόνο». Πρόσθεσε δε, ότι η πόλη μπορεί να αναδειχτεί σε κυρίαρχο προορισμό για city breaks στη βαλκανική χερσόνησο.

«Στον στρατηγικό μας σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανάδειξη πολλών ελληνικών πόλεων, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τις τοπικές κοινότητες, τα επιμελητήρια» σημείωσε η κ. Κουντουρά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως μοχλού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην Ελλάδα. Όπως είπε, η χώρα μπορεί να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού -μεταξύ των οποίων και ο χειμερινός- “αν δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί, και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η ανάδειξη του 2016 σε Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι μαζί, υπουργείο, κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει όχι μόνο ένας από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, αλλά και να αναδείξει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».