Σε τέσσερις βασικούς άξονες εστιάζει τις προκλήσεις για το τραπεζικό μας σύστημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Βασίλης Ράπανος, στο προλογικό του σημείωμα στην ετήσια έκδοση της Ένωσης με τίτλο «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Ράπανος η πρόκληση για το τραπεζικό μας σύστημα υπό τις σημερινές συνθήκες είναι:

– Να βελτιωθεί η ποιότητα των συνθηκών ρευστότητας, με σταδιακή αποκλιμάκωση της εξάρτησης από τη ρευστότητα που αντλείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί από τις αρχές του 2011, οπότε και μειώθηκε, κατά 12% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

– Να διατηρηθεί σταθερό, με διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

– Να συγκρατήσει τα λειτουργικά του έξοδα.

– Να συνεχίσει τη στήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων του, ειδικά σε χώρες όπου η οικονομική συγκυρία βελτιώνεται ή έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Οι τράπεζες που ασκούν δραστηριότητα στη χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζοντας να στηρίζουν, όσο και εάν αυτό δεν αναδεικνύεται στον δημόσιο διάλογο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας μας που σέβονται τη συναλλακτική ηθική και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναφέρει ο κ. Ράπανος.

Με την συγκεκριμένη μελέτη, η ΕΕΤ επιδιώκει να αναδείξει, συνοπτικά τη διάρθρωση και τους όρους λειτουργίας του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και τη διεθνή παρουσία των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία, την Αίγυπτο και στις χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, στην ενότητα των ειδικών θεμάτων, έχουν συμπεριληφθεί τέσσερα άρθρα, αναλύσεις και μελέτες, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, τις εξωτερικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών μέσω κρατικών εγγυήσεων, και τον λόγο αποταμίευσης και τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα και διεθνώς.