Οι οικονομολόγοι όταν θέλουν να «μετρήσουν» την αποδοτικότητα μίας επένδυσης την ζυγίζουν μαζί με άλλες επενδύσεις που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά κυρίως ως προς την καθαρή απόδοση αλλά και το ποσοστό του κινδύνου που αναλαμβάνει ο επενδυτής. Το realestatenews.gr επιχείρησε να δημιουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο και να συγκρίνει τις επιδόσεις του με αυτές που ίσχυαν πριν πέντε χρόνια.

Τα συμπεράσματα είναι πραγματικά απογοητευτικά για τις επενδύσεις σε κατοικία. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

Στη ζυγαριά βάλαμε λοιπόν τρείς κατηγορίες επενδύσεων που αφορούν εγχώρια επενδυτικά προϊόντα. Ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καταθέσεις προθεσμίας και ένα μισθωμένο ακίνητο 80 τμ (κατοικία) σε περιοχή που η αντικειμενική του αξία είναι στα 3.000 ευρώ. Κάναμε επίσης την παραδοχή ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής έχει δική του κατοικία 100 τμ σε μία περιοχή που η αντικειμενική αξία είναι και εκεί 3.000 ευρώ. Θέλετε να μάθετε το συμπέρασμα; Η καθαρή απόδοση (μετά την αφαίρεση των φόρων) της επένδυσης σε κατοικία είναι αρνητική και κινείται στα επίπεδα του -2% περίπου (το ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη φορολογείται με τον μεσαίο συντελεστή).

Το ποσοτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την απλή παράθεση αριθμητικών δεδομένων και δεν λαμβάνει υπόψη το ποσοστό του κινδύνου των τριών αυτών επενδύσεων. Με δεδομένη την κρίση του χρέους και τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά των κρατικών τίτλων, ο κίνδυνος για την επένδυση σε ομόλογα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους που κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί. Στην δίνη των επιπτώσεων από την δίνη του χρέους είναι και η επένδυση σε προθεσμιακή κατάθεση, η οποία όμως από την άλλη πλευρά προσφέρει τις υψηλότερες καθαρές αποδόσεις λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Τον μικρότερο κίνδυνο έχει η επένδυση σε ακίνητα.

Το τρίτο τεστ αφορούσε την ταχύτητα ρευστοποίησης όπου φυσικά επικράτησε η επένδυση σε προθεσμιακές καταθέσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν αξιολογήθηκε η επίπτωση από την κρίση του χρέους. Συμπέρασμα; Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να δίνει τις μικρότερες αποδόσεις αλλά εξακολουθεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πηγή: Realestatenews.gr