«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα και όπως αναγνώρισε οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.

«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. από αυτό θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests και διαβεβαίωσε ότι «οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι τα ελληνικά κόμματα έχουν στηρίξει τη δέσμη των μέτρων, κάτι που είναι καίριο για εμάς. «Το ερώτημα είναι αν μπορεί η Ελλάδα τα επόμενα 30 χρόνια, για παράδειγμα, μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της», είπε και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει τον Οκτώβριο.