Η δεκαετία του ’90 σημαδεύτηκε από την έκρηξη των εταιριών dot.com, στο Nasdaq κυρίως, των εταιρειών δηλαδή που δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο, οι οποίες είχαν ελάχιστα έξοδα και τεράστια κέρδη και διευθύνονταν από εξαιρετικά νεαρά άτομα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μια νέα γενιά διαδυκτιακών εταιρειών έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο προσκήνιο και να κατακτά την κορυφή. Εταιρείες όπως η Facebook, η Zynga, η Twitter, η Groupon, των οποίων η συνολική αξία ξεπερνά τα 75 δισ. δολάρια, ανακοινώνουν υπέρογκα κέρδη και προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.

H εταιρεία Facebook βρίσκεται φυσικά στην κορυφή της λίστας. Η εταιρεία παραμένει ακόμα ιδιωτική και αναμένεται να μπει στο χρηματιστήριο στις αρχές του νέου έτους, αλλά μια ομάδα επενδυτών με την συμμετοχή της Goldman Sachs υπολογίζει την αξία της στα 50 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, κατέχει το 24% των μετοχών της εταιρείας και είναι ήδη δισεκατομμυριούχος.

Η αξία της Twitter υπολογίστηκε από ενδιαφερόμενους επενδυτές στα 3,6 δισ. δολάρια, μετατρέποντας τους τρεις ιδρυτές της κάτοχους μετοχών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Groupon, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές που εκτιμούν την αξία της εταιρείας πάνω από τα 25 δισ. δολάρια.

Ο Μαρκ Πίνκους, CEO της εταιρείας Zynga, θα αποκτήσει και αυτός πολύ σύντομα μια τεράστια περιουσία, καθώς επενδυτές υπολογίζουν την αξία της εταιρείας στα 10 δισ. δολάρια.

Οι αρχικές προσφορές που έγιναν αυτή την εβδομάδα για τη Renrer, το κινεζικό site κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνουν την ονομαστική αξία των μετοχών του ιδρυτή και CEO της εταιρείας Τζο Τσεν πάνω από τα 1 δισ. δολάρια.