«Ακόμα κι αν μ’ ένα μαγικό τρόπο μηδενιζόταν το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας, αν δεν αλλάξουμε την ίδια στιγμή μοντέλο ανάπτυξης θα επιστρέφαμε γρήγορα στο ίδιο σημείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα, 18.04.2011 ο φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters), Corallia.

Ο υπουργός μαζί με τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, Α. Μαρκόπουλο, παρουσίασε το σχέδιο δράσης του υπουργείου για την ενίσχυση της καινοτομίας σε 70 επιχειρηματίες από τις εταιρίες-μέλη των clusters, με τα οποία συνεργάζεται το Corallia, και συγκεκριμένα, τα υψηλής θεματικής εστίασης clusters νανο-μικροηλεκτρονικής, κινητών εφαρμογών, δορυφορικών εφαρμογών και δημιουργικών/πολυμεσικών εφαρμογών.

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς για το νέο Επενδυτικό Νόμο και ειδικότερα για τις κατηγορίες της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Συνέργειας & Δικτύωσης, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η καινοτομική επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, καθώς και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» και «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα, παρουσίασε για πρώτη φορά άλλα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα βγουν στην αγορά τον Ιούνιο. Το «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Clusters» και το «Συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση & ενδυνάμωση νέων & επίδοξων επιχειρηματιών».

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε ο υπουργός στη ψηφιακή πλατφόρμα Startup Greece, η οποία «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός κινήματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα». Όπως επισήμανε ο υπουργός, «ήδη μέσα σε 2 μέρες έχουν εγγραφεί στην κοινότητα 480 νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου αλλά και να δικτυωθούν ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε συνέργειες». Σημειώνεται ότι το Corallia είναι από τους πρώτους φορείς που δήλωσαν παρόντες στην πρωτοβουλία Startup Greece.

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός επισήμανε στους επιχειρηματίες τη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιεί το υπουργείο τόσο μέσω της λειτουργίας της «υπηρεσίας μιας στάσης», που αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά και μέσω της απλοποίηση της αδειοδότησης με νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως είπε ο Υπουργός «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε από την «Υπηρεσία Μιας Στάσης» να μπορεί περνάει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και το θέμα των αδειοδοτήσεων».

Ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τη νέα ψηφιακή στρατηγική του Υπουργείου, κάνοντας ειδική αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από τα οποία παρέχονται ενισχύσεις στις επιχειρήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT).

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, Βασίλης Μακιός, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του, τόνισε ότι «σήμερα στο αμφιθέατρο του Corallia, η αφρόκρεμα των ελληνικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και η ηγεσία του Υπουργείου, μοιράστηκε την αισιοδοξία, το όραμα, και το δρόμο προς την Ελλάδα της ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος πως θέσαμε τις βάσεις και ενώσαμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο αύριο, στο οποίο όλοι πιστεύουμε».