Αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψει την υπαγωγή και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης φέρεται η Ανγκελα Μέρκελ.

Η παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες, έπειτα από την καταψήφιση του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων από το Κοινοβούλιο, θα επισκιάσει ακόμη και το θέμα της Λιβύης στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η γερμανίδα καγκελάριος έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντος πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες για την «υπευθυνότητα και τη γενναιότητά του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ευθέως στην Πορτογαλία, ότι «είναι προτιμότερο να εστιάζουμε την προσοχή μας στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη παρά να ανησυχούμε για την τήρηση των προγραμμάτων διάσωσης και άλλων υπερχρεωμένων κρατών».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Κάτω Βουλή (Bundestag), η Μέρκελ είπε ότι εκείνο που οφείλουν να πράξουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. Εξέφρασε τη λύπη της για την καταψήφιση από το Κοινοβούλιο των νέων περικοπών στον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Σόκρατες. «Είμαι ευγνώμων στον Σόκρατες για την υπευθυνότητα που έδειξε στην προσπάθεια να διορθρώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας του και για την προσήλωσή του στη μείωση των χρεών», σημείωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Μέρκελ υπενθύμισε με έμφαση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Πορτογαλίας είναι ένα πρόγραμμα που στήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που εκλήφθη ως ευθεία βολή προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας – το οποίο είναι το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο – που καταψήφισε το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων του Σόκρατες με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να φθάσει η Πορτογαλία στα πρόθυρα της τρόικας.

Οι αγορές πάντως θεωρούν χαμένο το στοίχημα της αποτροπής της υπαγωγής της Πορτογαλίας στην τρόικα, που θα παιχτεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε ύψη-ρεκόρ σήμερα, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων καθώς πολλά επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν προς αυτά αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δεν έχει κάνει ακόμη δεκτή την παραίτηση Σόκρατες και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της, όχι δηλαδή ως υπηρεσιακή. Ο Σόκρατες, άλλωστε, εκπροσωπεί σήμερα την Πορτογαλία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.