«Αυτή τη στιγμή χάνονται υγιείς επιχειρήσεις. Και αυτό είναι μία ήττα μας. Θα χαθούν και κάποιες άλλες επιχειρήσεις που δεν είναι υγιείς και η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ότι χάνονται και θέσεις εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο flash ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Αυτή την περίοδο «οι τράπεζες ουσιαστικά έχουν κλείσει. Δεν δουλεύουν. Δεν παρέχουν ρευστότητα, είναι πολύ χαμηλή η δυνατότητά τους, σχεδόν ανύπαρκτη, να δώσουν στην αγορά χρήματα – για παρά πολλούς λόγους – και ίσως δεν φταίνε και αυτές σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό. Αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε σε ένα βαθμό, την ανικανότητα να δώσουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά μέσα από τα δικά μας προγράμματα».

Ο υπουργός σχολιάζοντας την επικαιρότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης: «ανάσα που θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους».
Σε ότι αφορά στη ρευστότητα στην αγορά δήλωσε ότι εντός των ημερών δίνεται στις τράπεζες το 1,5 δισ. ευρώ δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να διοχετευτεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε 2 εβδομάδες θα προκηρυχθούν επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισ ευρώ μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου και σε ενάμιση περίπου μήνα θα λειτουργεί το ΕΤΕΑΝ το οποίο θα ρευστοποιήσει 500 εκ. ευρώ στην αγορά.

Σε ότι αφορά στα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου εξήγησε ότι 2 δισ. ευρώ αφορούν φοροαπαλλαγές, 1 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί για περιφερειακή συνοχή, 100 εκ. ευρώ για νεανική επιχειρηματικότητα, 100 εκ. ευρώ για καινοτομία.

Τέλος, ο υπουργός προέβλεψε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, λέγοντας ότι «πιστεύω ότι το 4ο τρίμηνο του 2011 θα αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζεται μια ανάκαμψη, η οποία το 2012 πια θα εμφανιστεί».