Μέχρι και 30% της σημερινής τους αξίας είναι πολύ πιθανόν να χάσουν τα οικιστικά ακίνητα μέχρι τα τέλη του 2011, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι κτηματομεσίτες που τοποθετούν χρονικά την έναρξη του νέου κύκλου αποκλιμάκωσης τιμών από το φετινό φθινόπωρο.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, συμβουλεύουν όσους ενδιαφέρονται και έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικίας να περιμένουν και να αναζητήσουν το κατάλληλο ακίνητο μετά τον Σεπτέμβριο.

«Ο χρόνος είναι πλέον ο μεγαλύτερος σύμμαχος των υποψήφιων αγοραστών. Όσο περιμένουν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν κατοικία σε χαμηλότερη τιμή», τονίζουν και σημειώνουν ότι το απόθεμα σε νεόδμητα σπίτια παραμένει εξαιρετικά μεγάλο (ξεπερνά τα 200.000 διαμερίσματα) και άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο έλλειψης «προϊόντος» για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια παρά τη σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προς πώληση παλαιών κατοικιών, εξέλιξη που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση τις τιμές.

Πάντως, από την πλευρά τους οι εργολάβοι έχουν διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης, καθώς δεν αποκλείουν -αγνοώντας προφανώς τη χαμηλή ζήτηση και, κυρίως, το μέγεθος της οικονομικής κρίσης- λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ και των άλλων φόρων να υπάρξει εν τέλει άνοδος στις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Πηγή: euro2day.gr