Στον αέρα βρίσκονται συναλλαγές και μεταβιβάσεις, αφού ακόμα και η εφορία αποδεικνύεται ανέτοιμη να εφαρμόσει τα νέα φορολογικά μέτρα, που κρύβουν δεκάδες κρυφές διατάξεις και παγίδες, ειδικά για τους φορολογουμένους που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Έτσι κανείς δεν ξέρει τι τελικά ισχύει, αφού νόμοι που ψηφίστηκαν την περασμένη άνοιξη και τυπικά ισχύουν ήδη από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011, μένουν ανεφάρμοστοι.

Άλλα στα χαρτιά άλλα στην πράξη…

Από τις 17 ρυθμίσεις του περσινού φορολογικού νομού που πρέπει να εφαρμοστούν φέτος, οι 7 -τυπικά- ισχύουν ήδη από 1.1. 2011 ενώ 10 μένουν στα χαρτιά, αφού ούτε το υπουργείο Οικονομικών που θέλει να τις επιβάλλει… δεν μπορεί να τις εφαρμόσει!

* Από την περασμένη Πρωτοχρονιά έπρεπε να κάνουν όλοι οι φορολογούμενοι αποκλειστικά μέσω τραπεζών όλες τις συναλλαγές τους αξίας άνω των 1.500 ευρώ.
* Το ίδιο και 1 εκατ. επιτηδευματίες -επιχειρήσεις και επαγγελματίες- για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ
* Πιστοποιημένοι λογιστές θα έπρεπε να υπογράφουν υποχρεωτικά όλες τις καταστάσεις και δηλώσεις όλων των επιχειρήσεων.


Με Νέο Νομοσχέδιο

– ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές αναβάλλεται για την 1.1.2012.

– ενώ θα αυξηθεί ως τότε ο φόρος στα κέρδη από μετοχές: από 1,5‰ σε 2‰.

– Αναβάλλεται για το 2012 όμως και το πιστοποιητικό πληρωμής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας χωρίς το οποίο δεν θα έπρεπε να γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου πλέον, αφού οι εφορίες δεν έστειλαν ακόμα τα εκκαθαριστικά του 2010 στους υπόχρεους.


Απίστευτη ταλαιπωρία για φορολογούμενους!

Την ίδια στιγμή, ισχύουν και διατάξεις που απαιτούν από κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία να αποδείξει ο ίδιος τη γνησιότητα κάθε συναλλαγής του. Πρέπει επίσης να αποφεύγει συναλλαγές με όσους χρωστούν στο δημόσιο… ή έχουν «περιπέτειες» με πλαστά και εικονικά τιμολόγια γιατί με πρόσφατες διατάξεις νόμου ορίζεται το απίστευτο: ότι η άγνοια νόμου τιμωρείται σκληρά!


Προσέξτε όμως:

Ούτε εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί, ούτε λειτουργεί η βάση δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος, με τις «μαύρες λίστες» επιχειρήσεων που πρέπει να αποφύγει ο φορολογούμενος για να μη μπλέξει ο ίδιος … στην παγίδα του νόμου.

Το θέατρο του παραλόγου!

Σχεδόν μισή ντουζίνα φορολογικοί νόμοι σε έναν χρόνο και άλλα τόσα προσχέδια νόμων «στο συρτάρι». Ένα ακόμα που προωθείται τώρα για ψήφιση. Πάνω από 150 άρθρα νόμων και 1.000 παράγραφοι σε 180 σελίδες Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 208 εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις το 2010 και άλλες 10 τον Ιανουάριο φέτος. Περί τις 10.000 σελίδες διατάξεων που παραπέμπουν σε χιλιάδες άλλες –ακόμα και σε νόμους του 1920. Και το φορολογικό χάος ολοκληρώνεται με αλλαγές «επί του πιεστηρίου» στο νέο φορολογικό που φέρνει τώρα η κυβέρνηση.