Ο επιμερισμός των βαρών που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή ασπίδα στήριξης του ευρώ συνεχίζει να απασχολεί τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλεγε πάντα πως το οικονομικό κόστος της ασπίδας διάσωσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε ορισμένες, λίγες χώρες».

Πάντως τόσο ο κ. Ζάιμπερτ όσο και η εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών, Ζανέτ Σβαμπέργκερ, απέφυγαν να σχολιάσουν το σενάριο ότι χώρες του ευρώ με μικρότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας απ’ ότι οι έξι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ- θα συμβάλουν στην ενίσχυση του Ταμείου με τη δημιουργία ενός αποθέματος σε ρευστό. Η πρόταση αυτή φέρεται να προέρχεται από τη Φινλανδία. «Στη γερμανική κυβέρνηση δεν έχει φτάσει τέτοια πρόταση», είπε ο εκπρόσωπός της κ. Ζάιμπερτ, αλλά «εάν φτάσει θα εξεταστεί».

Εκτός της Φινλανδίας και της Γερμανίας, αξιολόγηση ΑΑΑ- έχουν επίσης η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Η εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι γίνονται σκέψεις για το συνολικό πακέτο σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, αλλά απέφυγε να σχολιάσει και να αξιολογήσει επιμέρους πτυχές του πακέτου.