Με την αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1% φέτος σε σύγκριση με το 2023 να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητες σχεδιάζοντας πλέγμα κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας αλλά και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα προωθεί ριζικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου ώστε να γίνουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές λειτουργώντας σαν «μικρές ΔΕΗ».

Τρία νομοσχέδια

Μέσα στο έτος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τρία νέα νομοσχέδια τα οποία θα αφορούν:

  1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.
  2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Τα κίνητρα θα συνοδεύονται με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων θα επιχειρηθεί μια απλούστευση του πλαισίου και αναμένεται να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των κινήτρων, στον βαθμό που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τελευταίος νόμος 4935/22 αν και προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την εφαρμογή του στην απορρόφηση μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο μεσαίες, όπως ισχύει σήμερα.
  3. Κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις θα προβλέπει και τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός επενδυτικού εργαλείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις. Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον ESM, ο οποίος έχει λόγο στο Υπερταμείο, ως δανειστής της χώρας. Σημειώνεται ότι το ίδιο συνέβη και με την πρόσφατη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.