Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι αύριο Παρασκευή (8/3), για να συμπληρώσουν, να διαγράψουν ή να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα, εκπνέει ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, έτους 2024, που θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα το 2023 ή όσοι θέλουν να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, πριν χτυπήσει την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ από το 2025 οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους και ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Νέες δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα.

Ακίνητα

Κατά τον έλεγχο του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

  • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  • Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  • Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9, θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  • Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Τα 10 βήματα για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9.
  2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κτλ.).
  5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου.
  6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος.
  8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάσταση και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.