Μετά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που επέβαλλε με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο τη ρύθμιση του κλάδου των εταιρειών διαχείρισης και απαίτησης αποπληρωμής μη εξυπηρετούμενων δανείων τη «σκυτάλη» παίρνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που ως επικεφαλής της εποπτεύουσας αρχής των servicers τους καλεί να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να επαναδειοδοτηθούν.

Θα ελεγχθούν από την αρχή όλες οι εταιρείες που μέχρι σήμερα κινούνται στα όρια της νομιμότητας, εάν δεν τα ξεπερνούν ενίοτε καθώς φθάνουν στο σημείο να εκβιάζουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, και όσες αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα έχουν τις ανάλογες κυρώσεις. Επί της ουσίας η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργοποιεί τα νέα «εργαλεία» που προσφέρει ο νόμος Χατζηδάκη με στόχο αφενός να μπει μια τάξη στο ομιχλώδες τοπίο λειτουργίας των servicers αλλά και να μετατραπούν σταδιακά τα δάνεια από «κόκκινα» σε ενήμερα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κλάδος των servicers οδηγείται πλέον σε συρρίκνωση καθώς το παραγωγικό αντικείμενο περιορίζεται, αφού περιορίζεται η εισροή νέων «κόκκινων» δανείων. Συν τοις άλλοις επιβάλλονται πλέον πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα σε όσες εταιρείες παρανομούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εισπρακτικής εταιρεία doValue Greece που της επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 435.000 ευρώ επειδή:

1. Προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για ενημέρωση οφειλετών περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες όμως… είχαν υποβληθεί σε ρύθμιση που τηρούταν χωρίς, όμως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση αυτών (για την συγκεκριμένη παράβαση το πρόστιμο ήταν 385.000 ευρώ).

2. Προέβη σε αθέμιτη πρακτική, επιδεικνύοντας προσβλητική συμπεριφορά με χρήση καταφανώς προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του, περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής (για την συγκεκριμένη παράβαση το πρόστιμο ανήλθε στα 55.000 ευρώ).

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που καλείται να καταβάλει η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και νευρικότητα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της doValue Greece. Την ίδια ώρα μάλιστα που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονη πίεση από τους μετόχους της επιχείρησης για τους κακούς χειρισμούς που οδήγησαν στην παρέμβαση του Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί παράλληλα πως οι στόχοι αποδοτικότητας και εισπράξεων που είχαν τεθεί, φαίνεται να μην επιτυγχάνονται. Τόσο η ίδια όσο και άλλες εισπρακτικές για να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη στρέφονται ήδη ή αναμένονται να στραφούν σε εθελούσια έξοδο υπαλλήλων της, δίνοντας για όσους εργαζόμενους παραμείνουν, κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει κύκλος πώλησης χαρτοφυλακίων, με τους μικρούς «παίκτες» της αγοράς να οδηγούνται σε συγχωνεύσεις και έξοδο.