Τα συλλογικά όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν έως σήμερα καταργεί το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κύριο Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

«Το ισχύον πλαίσιο αρχών και διαφάνειας στη λειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου εξασφάλιζε τα εχέγγυα τα οποία αφορούν τη λήψη των αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα εδώ και περίπου τριάντα χρόνια λειτουργίας του», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σημειώνοντας πως με το προτεινόμενο ασαφές και αδιαφανές πλαίσιο δομών και διαδικασιών του νέου φορέα, οι αποφάσεις για όλα τα θέματα θα παίρνονται από ένα επιλεγμένο από τον εκάστοτε Υπουργό 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. «Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται πρωτοφανές έλλειμμα δημοκρατίας, με προφανείς τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη λειτουργία της εκπαίδευσης και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας μας», τονίζουν.

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, οφείλουμε να προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο δομές που αποδίδουν στο κοινωνικό σύνολο υπεραξίες, θεραπεύοντας τις υπάρχουσες παθογένειες στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης με αποφασιστικότητα και χωρίς ιδιοτέλεια στηρίζοντας δημοκρατικούς θεσμούς και όχι καταργώντας τους», προσθέτουν, διερωτώμενοι εάν «ο συντάκτης του εν λόγω σχεδίου έχει λάβει υπόψη του την ισχύουσα ευρωπαϊκή, ελληνική, εκπαιδευτική πραγματικότητα».

Θεωρούμε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο οφείλει για λόγους δημοσίου συμφέροντος να παραμείνει «ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Παιδείας», καταλήγει η ανακοίνωση.