Το 15χρονο λιοντάρι Ruben επέστρεψε επιτέλους στο φυσικό του περιβάλλον μετά από πέντε χρόνια που πέρασε παγιδευμένο σε ένα τσιμεντένιο κελί, μεγαλώνοντας τόσο μοναχικά στην πορεία που έχασε το βρυχηθμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο SWNS.

Το λιοντάρι είχε μείνει πίσω σε έναν εγκαταλελειμμένο ζωολογικό κήπο στην Αρμενία μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του και τα υπόλοιπα ζώα μεταφέρθηκαν – εκτός από εκείνον, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Υπεράσπισης των Ζώων (Animal Defenders International).

Τώρα, στον Ruben προσφέρθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αφού έκανε το ταξίδι των 5.200 μιλίων από την Αρμενία σε καταφύγιο άγριας ζωής της ADI στη Νότια Αφρική.

Η πρόεδρος της ADI, Jan Creamer, δήλωσε ότι βλέποντας τον Ruben να κάνει τα πρώτα του βήματα, όλοι τους «δάκρυσαν».

Ruben's roar is getting louder

Ruben’s roar is getting louder. Ruben is determined to walk around and even as his legs wobble, he pushes himself forward. His roar is getting stronger and louder, and he is listening to the roars of the residents next door. It’s not always possible to catch it on camera but we will keep trying! He’s a big boy and we think he is going to have a very loud roar one day!#HelpRubenRoar #lion #bigcat #adiwildlifesanctuary #adiws

Posted by Animal Defenders International on Wednesday, August 30, 2023

«Τα λιοντάρια είναι τα πιο κοινωνικά από τα μεγάλα αιλουροειδή, που ζουν σε οικογενειακές αγέλες στην άγρια φύση», εξήγησε η Creamer. «Οπότε πρέπει να ήταν καταστροφικό για τον Ρούμπεν να μην έχει καμία επαφή ή επικοινωνία με άλλα λιοντάρια».

«Το να τον βλέπουμε να περπατάει για πρώτη φορά στο γρασίδι, να ακούει τις φωνές του είδους του, με τον αφρικανικό ήλιο στην πλάτη του, μας έκανε όλους να δακρύσουμε», συνέχισε η Creamer.

Live from the ADI Wildlife Sanctuary, South Africa. We will start with Ruben and then take you a little farther afield in th sanctuary.

Posted by Animal Defenders International on Sunday, September 3, 2023

Όταν έφτασε ο Ρούμπεν, τα πόδια του δυσκολεύονταν, καθώς υπέφερε από υποσιτισμό και έλλειψη άσκησης – αλλά και μόνο η παραμονή του στο καταφύγιο για μικρό χρονικό διάστημα είχε ήδη αντίκτυπο στη συμπεριφορά του.

«Όλη του η συμπεριφορά έχει μεταμορφωθεί, το πρόσωπό του είναι χαλαρό και δεν είναι πλέον φοβισμένο», δήλωσε η Creamer. «Η αποφασιστικότητά του να περπατήσει εμπνέει».