Είναι σύνηθες οι γκρίζες φάλαινες να πλησιάζουν τουριστικές βάρκες ζητώντας βοήθεια από τους ανθρώπους για να αφαιρέσουν τα ενοχλητικά παράσιτα από το δέρμα τους. Βίντεο από τη λιμνοθάλασσα Ojo de Liebre, στα ανοικτά των ακτών της Μπάχα Καλιφόρνια, στο Μεξικό. Ένας από τους καπετάνιους τουριστικού σκάφους υποστηρίζει ότι οι γκρίζες φάλαινες επιστρέφουν ξανά και ξανά καθώς αρέσκονται στο να απολαμβάνουν την «περιποίηση» από τους ανθρώπους.

«Το έχω κάνει επανειλημμένα με την ίδια φάλαινα και άλλες», είπε ο Πάκο Χιμένεθ Φράνκο. «Είναι πολύ συναρπαστικό για μένα» πρόσθεσε. Οι ψείρες φαλαινών ή οι κυαμίδες – χλωμά πλάσματα που μοιάζουν με καβούρια που σέρνονται στα κεφάλια του ζώου – μπορεί να είναι ευεργετικά για τις φάλαινες, τρώγοντας φύκια στο σώμα τους και τρέφονται με ξεφλουδισμένο δέρμα και τα σημεία των πληγών. Ωστόσο, θεωρείται ότι ερεθίζουν και το ζώο.

«Νομίζω ότι οι γκρίζες φάλαινες έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τις ψείρες τους», είπε ο Mark Carwardine, Βρετανός ζωολόγος με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή. «Έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και χιλιάδες από αυτά τα μικρά πλάσματα που κρατιούνται σφιχτά ή κινούνται, με τα εξαιρετικά αιχμηρά, κυρτά νύχια τους, πρέπει να τα τρελαίνουν» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί πραγματικά να πονέσει όταν μια ψείρα φάλαινας πιάνει το δάχτυλό σου – μοιάζει σαν τσίμπημα».

Μια ενήλικη γκρίζα φάλαινα μεταφέρει συνήθως ένα υπέρβαρο 100 – 200 κιλών από θυσανόποδα, που κολλάνε πάνω της, καθώς και μέχρι 100.000 «ψείρες των φαλαινών». Οι φαλαινοκέφαλες ψείρες ή κυαμίδες – χλωμά, καβουρόμορφα πλάσματα που σέρνονται στα κεφάλια των θηλαστικών – μπορεί να είναι ωφέλιμες για τις φάλαινες, καθώς τρώνε φύκια από το σώμα τους και τρέφονται με απολεπισμένο δέρμα και από τα σημεία των πληγών. Ωστόσο, θεωρείται ότι προκαλούν ερεθισμό στο ζώο. «Νομίζω ότι οι γκρίζες φάλαινες έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τις ψείρες τους», δήλωσε ο Mark Carwardine, Βρετανός ζωολόγος με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή. «Έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, και χιλιάδες από αυτά τα μικρά πλάσματα που κρατιούνται σφιχτά ή κινούνται με τα εξαιρετικά αιχμηρά νύχια τους, πρέπει να τις τρελαίνουν».