O ευρωπαϊκός δορυφόρος Goce καταγράφει την κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων ανά τον πλανήτη επιτρέποντας στους επιστήμονες να τα παρακολουθήσουν με περισσότερη ακρίβεια από ποτέ.

Ο εν λόγω δορυφόρος καταγράφει τη βαρύτητα, μέγεθος θεμελιώδες για την παρακολούθηση της πορείας και της κατεύθυνσης της κίνησης των ρευμάτων των ωκεανών.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να βελτιώσουν τα κλιματικά μοντέλα ως προς την κατανόηση της μεταφοράς θερμότητας ανά την υφήλιο μέσω των ωκεανών.

To πιο δυνατό ρεύμα ωκεανού είναι αυτό του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο ανά σημεία έχει ταχύτητα ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο.

«Το ρεύμα του Κόλπου μεταφέρει θερμά ύδατα από τους τροπικούς προς βορειότερα πλάτη, η θερμότητα αυτή διαχέεται στην ατμόσφαιρα και διατηρεί τη θερμοκρασία των Βρετανικών Νησιών σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα, απ’ όσο θα ήταν κανονικά» είπε ο Δρ Ρόρυ Μπίνγκαμ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.

Ο Δρ Μπίνγκαμ παρουσίασε τα νέα στοιχεία για την κίνηση των ρευμάτων των ωκεανών, βάσει των παρατηρήσεων του Goce, στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Σημειώνεται πως ο δορυφόρος Goce εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2009 και ίπταται σε ύψος χαμηλότερο από οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό δορυφόρο.

πηγή: econews