Ανακαλύφθηκε ο φωτεινότερος γαλαξίας στο σύμπαν

Λάμπει όσο 300 τρισεκατομμύρια Ήλιοι


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
22:20
22/05/2015
Ανακαλύφθηκε ο φωτεινότερος γαλαξίας στο σύμπαν
1
loading

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τον πιο φωτεινό γαλαξία που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν, ο οποίος ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία που ονομάζεται «υπερβολικά φωτεινοί υπέρυθροι γαλαξίες».

Με τη βοήθεια του διαστημικού υπέρυθρου τηλεκοπίου WISE της NASA, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσάο-Γουέι Τσάι του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν τον γαλαξία που λάμπει με φως πιο έντονο από ό,τι 300 τρισεκατομμύρια Ήλιοι μαζί.

Συνολικά το τηλεσκόπιο WISE έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 20 γαλαξίες αυτής της κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους και τον πιο φωτεινό του σύμπαντος.

Η υπερβολική λαμπρότητα του τελευταίου πιθανώς οφείλεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του, η οποία «καταπίνει» μεγάλες ποσότητες αερίων που την περιβάλλουν. Η διαδικασία αυτή προκαλεί την έκλυση έντονης ακτινοβολίας, που διαχέεται στο σύμπαν σε διάφορα μήκη κύματος (ορατό φως, υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες Χ κ.α.).

Ο γαλαξίας εκτιμάται ότι βρίσκεται πολύ μακριά στον χώρο και τον χρόνο, σε απόσταση 12,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η μαύρη τρύπα του είχε ήδη μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε περίπου το ένα δέκατο της σημερινής ηλικίας του (δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισ. χρόνια).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΑΠΙΘΑΝΩΣ ΑΠΙΘΑΝΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ !! ΕΔΩ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει