Οι μύκητες μπορούν να «φάνε» τα πάντα: ξύλο, πλαστικό, μέχρι και ασβέστη. Με βάση αυτήν την λογική κινήθηκε ο Ολλανδός εφευρέτης Μπομπ Χέντριξ ο οποιος εκμεταλλεύτηκε το… στομάχι των μυκήτων παρουσιάζοντας μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά ξύλινα φέρετρα: τα φέρετρα με μύκητες.

Πλέον, ο θάνατος βρίσκεται… ακόμα πιο κοντά στο περιβάλλον διαμέσου μιας φυσικής διαδικασίας: Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα με νηματώδη υφή. Αυτό το μυκήλιο μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως λόγου χάρη μανιτάρια, όπως σημειώνει το CNN.

Κάπως έτσι, το φιλικό προς το περιβάλλον φέρετρο ονόματι Living Cocoon αποσυντίθεται μέσα σε έξι εβδομάδες, αντί για 20 χρόνια που μπορεί να χρειαστούν για ένα κανονικό ξύλινο φέρετρο, ενώ επιπλέον το φέρετρο βοηθάει στην λειτουργία αποσύνθεσης του ίδιου του σώματος που έχει στο εσωτερικό του, επιταχύνοντας τη διαδικασία με την οποία η φύση μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του νεκρού.

«Οι τρέχουσες πρακτικές ταφής μας οδηγούν σε εξάντληση πόρων, ρύπανση του εδάφους και αύξηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει ο Χέντριξ, προσθέτοντας πως «εδώ όμως δημιουργήσαμε μια υπερ-βιομηχανική διαδικασία για μια από τις πιο φυσικές διαδικασίες στη Γη, όπου με τη σωστή διαδικασία το σώμα μας γίνεται ένα όμορφο σακουλάκι κομπόστ».

Τα μανιτάρια, επισημαίνει, είναι γνωστά ως ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής στον κόσμο, μετατρέποντας τη νεκρή οργανική ύλη σε νέα φυτική ζωή.

Το Living Cocoon της εταιρείας Loop αποτελείται από εργαστηριακά καλλιεργημένο μυκήλιο, ροκανίδια και μυστικά συστατικά, που τοποθετούνται σε καλούπι και αναπτύσσονται σε σχήμα φέρετρου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Μόλις ολοκληρωθεί, βρύα τοποθετούνται στον πάτο του φερέτρου. Μόλις έρθει σε επαφή με το υγρό έδαφος, το μυκήλιο ζωντανεύει και η διαδικασία αρχίζει, με τον Χέντριξ να υποστηρίζει ότι το φέρετρο θα αποσυντεθεί μέσα σε 45 ημέρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από την Loop με τη συμβολή των ειδικών, μία σορός μπορεί να αποσυντεθεί πλήρως σε δύο έως τρία χρόνια.

«Αυτή η ιδέα δεν αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση για έναν πιο οικολογικό θάνατο. Αποτεφρωμένα λείψανα μπορούν να τοποθετηθούν σε λοβούς για να αναπτυχθούν δέντρα ή να ριφθούν σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ φέρετρα από λυγαριά και χαρτόνι κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ταφές στο δάσος, όπου τα φέρετρα και τα ρούχα είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, φαίνεται να αυξάνονται», σημειώνει εμφατικά το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.

Ωστόσο, η χρήση μυκηλίου για να εγκλωβιστεί το σώμα μέσα σε ένα «ζωντανό φέρετρο» αποτελεί σίγουρα μια νέα προσέγγιση.

Το φέρετρο, το οποίο κατασκευάζεται στο Ντελφτ, πωλείται για 1.495 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 ταφές με το Living Cocoon στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, λέει ο Χέντριξ, προσθέτοντας ότι οι νόμοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ευνοϊκοί για το φέρετρο από άλλες.