Ο τυφώνας Σαμ ήταν ο ισχυρότερος για το 2021 για την περίοδο των καταιγίδων του Ατλαντικού μέχρι στιγμής. Το θετικό με τον εν λόγω τυφώνα είναι ότι βρίσκεται στη θάλασσα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι θα χτυπήσει τη στεριά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε για πρώτη φορά να βιώσουμε τι συμβαίνει στην καρδιά του θηρίου από την ασφάλεια του σπιτιού μας χωρίς να έχουμε το φόβο της πλημμύρας και των καταστροφών.

Η Saildrone Inc και η NOAA φροντίζουν για εμάς καταγράφοντας για πρώτη φορά εικόνες από το εσωτερικό ενός τυφώνα κατηγορίας 4 μέσω ενός μη επανδρωμένου drone στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το βίντεο δείχνει αυτό που περιγράφει η Saildrone Inc και η NOAA ως «το πρώτο βίντεο που καταγράφηκε από μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (USV) από το εσωτερικό ενός μεγάλου τυφώνα που αναπτύσσεται στον Ατλαντικό Ωκεανό». Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί καθηλώνουν μιας και αποκαλύπτουν κύματα 15 μέτρων και ανέμους 193 χιλιόμετρα την ώρα (120+ μίλια την ώρα). Αν σας πιάνει ναυτία προχωρήστε με προσοχή.

Πώς λειτουργούν τα drones επιφάνειας

Το Saildrone Explorer SD 1045 είναι ένα από τα πέντε USVs που αναπτύχθηκαν από τις Παρθένες Νήσους τον Αύγουστο σε συνεργασία με την NOAA για τη συλλογή δεδομένων καθ ‘όλη τη φετινή περίοδο των καταιγίδων στον Ατλαντικό.

Τα ειδικά σχεδιασμένα «φτερά τυφώνα» βοηθούν τα USV να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των 112 χιλιομέτρων την ώρα (70 μίλια την ώρα) ανέμους και κύματα ύψους άνω των 3 μέτρων.

Η τροπική καταιγίδα Sam, η 18η καταιγίδα της σεζόν, σχηματίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου πριν γίνει τυφώνας στις 24 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στην κατηγορία 4 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία Saildrone δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο που δείχνει την τοποθεσία του SD 1045 μέσα στον τυφώνα παράλληλα με την κίνησή του στον χάρτη.

Οι δορυφορικές εικόνες τυφώνων είναι αρκετά συνηθισμένες αυτές τις μέρες καθώς παρακολουθούνται από όλες τις οπτικές γωνίες. Τα πλάνα από το επίπεδο της θάλασσας, από την άλλη πλευρά, είναι νέα, συλλέγοντας κρίσιμα επιστημονικά δεδομένα καθώς μας δίνουν μια εντελώς νέα εικόνα για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά φαινόμενα της Γης.

«Το Saildrone πηγαίνει εκεί που δεν έχει κάνει ποτέ κανένα ερευνητικό σκάφος, πλέοντας ακριβώς στο μάτι του τυφώνα, συλλέγοντας δεδομένα που θα βελτιώσουν την κατανόησή μας για αυτές τις ισχυρές καταιγίδες», δήλωσε ο Richard Jenkins, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Saildrone.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων αναμένει ότι ο Σαμ θα παραμείνει τυφώνας τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα στείλει τεράστια κύματα προς νησιά όπως οι Βερμούδες και οι Μπαχάμες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.