Η οικογένεια των φυτών Asteraceae είναι από τις πλέον διαδεδομένες σε ολόκληρο τον πλανήτη: συναντάμε 23.000 είδη με γνωστότερα τη μαργαρίτα, τον ηλίανθο και την πικραλίδα.

Οι βοτανολόγοι του Smithsonian Institution της Ουάσιγκτον, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της μελέτης του DNA ενός ζωντανού οργανισμού για να εντοπίσουν την εξέλιξή του μέσα στον χρόνο, είχαν καταλήξει στην υπόθεση ότι τα φυτά αυτά έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 50 εκατ. χρόνια στο νοτιότερο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, χωρίς όμως τεκμηρίωση.

Πρόσφατα μια ομάδα παλαιοβοτανολόγων του αργεντινού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Μπουένος Αϊρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ανακοίνωσε ότι τα απολιθώματα που ανακάλυψε το 2002 ένας ερασιτέχνης «κυνηγός απολιθωμάτων» στην Παταγονία επιβεβαιώνουν πλήρως την υπόθεση.

Σε αυτά τα απολιθώματα της ηώκαινου περιόδου, ηλικίας 47,5 εκατ. ετών, αναγνωρίστηκαν τα χαρακτηριστικά της οικογένειας Asteraceae, κυρίως χάρη σε απολιθώματα γύρης, η οποία είναι ένα από τα πλέον ανθεκτικά στοιχεία του φυτού και διατηρείται καλύτερα.

Αν και το συγκεκριμένο είδος των απολιθωμένων φυτών έχει σήμερα εκλείψει, ο πλησιέστερος συγγενής τους είναι το γνωστό λουλούδι ζέρμπερα. Μάλιστα, οι αργεντινοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η επικονίαση αυτού του φυτού δε γινόταν από έντομα αλλά από πουλιά τύπου κολιμπρί.