Σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει η μη τήρηση των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την κατάργηση των επιδοτήσεων στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αυτή την προειδοποίηση αναμένεται να απευθύνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), στο πλαίσιο της ιδιαίτερα αναμενόμενης έκθεσής της, «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», που θα δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης το οποίο εξασφάλισε η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», η Υπηρεσία που συμβουλεύει για θέματα ενεργειακής ασφάλειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η υλοποίηση των καινούργιων περιβαλλοντικών πολιτικών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο μέχρι το 2035 κατά σχεδόν 10%, σε σχέση με τις τιμές που θα φέρει η συνέχιση των σημερινών πολιτικών.

Για πρώτη φορά, η IEA περιλαμβάνει στην έκθεσή της «σενάριο καινούργιων πολιτικών» στο οποίο συνυπολογίζονται οι συμφωνίες που επετεύχθησαν στη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δεσμεύσεις που έγιναν στη συνάντηση της G20 για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αυτές οι πολιτικές «δεν υποστηρίζονται προς το παρόν από λήψη συγκεκριμένων μέτρων» από τις χώρες, διαπιστώνει η IEA και κατά συνέπεια βασίζει τις εκτιμήσεις της σε «άτολμη υλοποίησή» τους.

Στο προσχέδιο της έκθεσης, η IEA αναμένει πραγματικές τιμές πετρελαίου στα 113 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2035 αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, έναντι 135 δολαρίων το βαρέλι στην αντίθετη περίπτωση. Αναμένει, επίσης, ζήτηση 99 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2035, στην πρώτη περίπτωση, έναντι περίπου 107 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, στη δεύτερη.

«Στο σενάριο των σημερινών πολιτικών χρειάζονται αρκετά υψηλότερες τιμές για να περιορίσουν τη ζήτηση ώστε να την εξισορροπήσουν με την προσφορά. Αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση τώρα για να ενθαρρύνουν την πιο αποτελεσματική χρήση του πετρελαίου και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορεί πολύ σύντομα να αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση για αργό πετρέλαιο», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.