Το έργο που κινδυνεύει να καταστρέψει τις ομορφότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής

Η ακτογραμμή Σχινιάς - Νέα Μάκρη - Ραφήνα - Αρτέμιδα - Χαρμολιά - Πόρτο Ράφτη απειλούνται πλέον από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:15
15/09/2020
Το έργο που κινδυνεύει να καταστρέψει τις ομορφότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής
84
loading

Χιλιάδες λουόμενοι επισκέπτονται καθημερινά αυτό τον καιρό τις πανέμορφες παραλίες της Ανατολικής Αττικής που προσφέρουν μια όαση δροσιάς σε όσους τις επιλέγουν. Πόρτο Ράφτη, πλαζ Μαρκόπουλου, Αγία Μαρίνα, Χαμολιά, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Σχινιάς, κατακλύζονται από κόσμο που απολαμβάνει τα καταγάλανα νερά που διαθέτουν οι εν λόγω ευλογημένες από τον Θεό περιοχές.

Από τον Μάιο και τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, βοηθούντος και του καλού καιρού, η ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής προσελκύει αμέτρητες οικογένειες, τουρίστες, ζευγάρια, μικρές ή μεγάλες παρέες νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία αλλά και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να περάσουν λίγες ώρες στη θάλασσα. Άλλωστε αυτές οι περιοχές διαθέτουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας με την Αθήνα και έτσι πολλοί συνδυάζουν το μπάνιο τους με μια ημερήσια εκδρομή. Το Πόρτο Ράφτη για παράδειγμα απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, η Ραφήνα ακόμη λιγότερα. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαθέτουν εξοχική κατοικία εκεί κοντά ή έχουν πάρει την απόφαση να αφήσουν για πάντα πίσω τους το κλεινόν άστυ και να μείνουν μόνιμα σε κάποιον από τους παραθαλάσσιους δήμους της Ανατολικής Αττικής, πηγαινοερχόμενοι καθημερινά με το αυτοκίνητο στις δουλειές τους, συνδυάζοντας επί της ουσίας σχεδόν όλο το χρόνο εργασία με διακοπές.

Αυτός ο πόλος έλξης όμως με τα τιρκουάζ, γαλάζια ή μπλε νερά κινδυνεύει τώρα στην καλύτερη περίπτωση με υποβάθμιση και στην χειρότερη με καταστροφή καθώς στην παραλία της Χαμολιάς, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη, επέλεξαν οι δημόσιοι φορείς να τοποθετήσουν μεγάλους αγωγούς μέσω των οποίων θα καταλήγουν εκεί τα επεξεργασμένα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας που δημιουργείται στα Σπάτα. Οι αγωγοί, μήκους 53 χιλιομέτρων, θα μεταφέρουν από το εργοστάσιο τις επεξεργασμένες ακαθαρσίες και θα τις εκρέουν στη συγκεκριμένη γραφική ακτή, προκαλώντας ήδη όπως είναι φυσικό έντονες αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους του δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας όσο και από την ίδια την δημοτική αρχή που υποστηρίζει ότι «κάποιοι αποφάσισαν να υποβαθμίσουν την περιοχή και έλαβαν αποφάσεις χωρίς να μας ρωτήσουν».

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων πραγματοποιείται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής ενώ τη διαχείρισή του θα αναλάβει ακολούθως η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ). Οι κάτοικοι της ακτογραμμής από Σχινιά - Νέα Μάκρη - Ραφήνα - Αρτέμιδα - Χαρμολιά - Πόρτο Ράφτη που απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα τις παραλίες τους, εκτιμούν τα όσα γίνονται ότι συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον τόπο τους. Η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα.

Οι δημότες τονίζουν ότι δεν τους έχει διευκρινιστεί ακόμη ούτε καν εάν η επεξεργασία των λυμάτων θα είναι δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια (η δευτεροβάθμια είναι μέτρια επεξεργασία) και τι θα μπορούσε να συνεπάγεται για τη θαλάσσια περιοχή τους ένα τυχόν ατύχημα στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Το Κορωπί για παράδειγμα, διαθέτει ως γνωστόν μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη. Τα αστικά λύματα της βιομηχανικής ζώνης θα πηγαίνουν στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας. Ποιος εγγυάται όμως ότι κάποιες απ’ αυτές τις βιομηχανίες δεν θα ρίχνουν εκεί και τα βιομηχανικά τους λύματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή των νερών των παραδεισένιων παραλιών της Ανατολικής Αττικής; Από τον Σχινιά και τον Μαραθώνα, μέχρι τον Πόρτο Ράφτη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

84
σχόλια
 1. avatar Ολες οι παραλίες της Αττικής είναι όμορφες

  και μάλιστα πάρα πολλές άλλες αρκετά ομορφότερες. Δεν βλέπω λοιπόν κανένα ουσιαστικό λόγο γιατί να μην επιλέξουν τις συγκεκριμένες έναντι άλλων για να οδηγήσουν την έξοδο του αγωγού αποχέτευσης του συστήματος επεξεργασίας λυμάτων.

 2. avatar Μην είσαι βρομύλος, μην είσαι μπιχλού !

  Τα έκανες, επεξεργάσου τα.... !

 3. avatar Αγαθός

  \"Ποιος εγγυάται όμως ότι κάποιες απ’ αυτές τις βιομηχανίες δεν θα ρίχνουν εκεί και τα βιομηχανικά τους λύματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή των νερών των παραδεισένιων παραλιών της Ανατολικής Αττικής;\". Κανένας δεν εγγυάται αλλά είμαστε κακοί, τρελοί ή κακομαθημένοι αν διαμαρτυρόμαστε

 4. avatar Καλά δημότες

  περιμένετε εσείς να σας εξηγήσουν τι και πώς; Θα τα κάνουν σαν κι αυτά που θα σας φέρουν στις παραλίες και στα σπίτια σας.. [...] !!!

 5. avatar Αφού γυρίζει κάπου θα σκάσει

  Η θέση που έχουν επιλέξει είναι εξαιρετική διότι απαλλάσσει όλα τα υπόλοιπα μέρη της Αττικής από το κίνδυνο να το υποστούν. Καλορίζικο !

  1. avatar Oly

   Άλλαξε χάπια, αυτά που παίρνεις σε πειράζουν. Κρίμα είναι, πάει χαράμι τέτοια εξυπνάδα!!!

 6. avatar Χρυσάφι πιάνουν…

  [...] γίνεται. Τώρα και στις παραλίες...

 7. avatar Αυτό με την οικολογική καταστροφή

  γιατί το λέτε; Αφού δεν τους νοιάζει καθόλου, το έχουν αποδείξει εδώ και πολύ καιρό

 8. avatar Τζίτζικας

  Αυτά καλό είναι να μη γίνονται. Δηλαδή θα ζουν οι άλλοι μυρίζοντας κάθε μέρα τα [...] των βιομηχανιών;

 9. avatar . .

  σώβρακο

 10. avatar Διορθώνω ..

  Όποιος [...] βουλώνει στόμα.

 11. avatar Ντόνας

  Χαιρέτα τες τις παραλίες που χανονται...

 12. avatar Γκόμες 21

  Ωραίος σεβασμός στους κατοίκους των περιοχών... Γιατί δεν πάτε να τους [...] κατάμουτρα κιόλας;

 13. avatar Είναι εύκολο

  να κράζει κάποιος εμάς αν αντιδρούμε, αλλά δεν μένει εδώ για να δει τι καλές μυρωδιές που θα απολαμβάνει όλη μέρα

 14. avatar Όποιος χ ζει βουλώνει στώμα.

  .

 15. avatar Παρατηρητής παρατηρήσεων

  Εχουν να ρίξουν οι βιομηχανίες στα νερά... Θα φτάσουν για όλους

 16. avatar Κριάρι

  Οτι να ναι. Μήπως έχουν αποφασίσει και τίποτα σωστό για να αποφασίσουν τώρα;

 17. avatar Χρυσοβαλάντης

  Σιγά μην τους ενδιαφέρει το περιβάλλον, το έχουν αποδείξει. Θα μας γεμίσουν [...] και στ\' [...] τους.

 18. avatar Βραυρώνας

  Να κανουν εργοτάξια τα σπίτια τους οι [...] που θα μας πήξουν στο [...] για τις [...] τους

 19. avatar Μαρίνα26

  Αίσχος. Οποιος δεν μένει σε αυτές τις περιοχες δεν ξέρει τι πάει να γίνει. Αίσχος

 20. avatar Παντέλειος

  Οποιοι κράζουν και τα βλέπουν όλα καλά να έρθουν να μείνουν αυτοί εδώ και να μας πουν σε λίγο καιρό πως θα είναι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει