Σήμερα στα Σκόπια υπεγράφη τριμερής συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ, Ελλάδας και Ελβετίας, για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στη Γευγελή.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής και στην βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Αξιού, τα οποία σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες παρουσιάζουν μεγάλη ρύπανση, κυρίως λόγω της επιβάρυνσής τους με αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων που διοχετεύονται ακατέργαστα στον ποταμό.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας των Σκοπίων, Νετζάτι Γιακούπι, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η πρέσβης της Ελβετίας στην ΠΓΔΜ, Νικόλ Βιρς.

Το κόστος της κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού ανέρχεται στα 9,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,8 θα δώσει η ελβετική κυβέρνηση, τα 1,84 η ελληνική πλευρά, ενώ ο δήμος Γευγελής και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών της ΠΓΔΜ συμμετέχουν με ποσό που ανέρχεται περίπου στις 850 χιλιάδες ευρώ.

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, φέροντας ως παράδειγμα και την πρόσφατη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η πρέσβης της Ελβετίας στην ΠΓΔΜ, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο έργο, τόνισε την ευκαιρία που παρέχεται στην ΠΓΔΜ, και ειδικότερα στην τοπική κοινωνία της πόλης Γευγελή, να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που θα εφαρμοσθεί και να αποκτήσει χρήσιμη εμπειρία, τόσο σε τεχνικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.