Λες και ό,τι ζούμε το 2020 δεν είναι αρκετά, ο κρατήρας της Σιβηρίας που ονομάζεται χαρακτηριστικά «Πύλη του Κάτω Κόσμου» συνεχίζει να αυξάνεται, χτυπημένος από την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές.

Ο κρατήρας, μήκους 1 χιλιομέτρου, είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1960. Αυτή η ρωγμή όμως σε σχήμα γυρίνου δεν ήταν τότε παρά μερικά μέτρα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες αυξήθηκε με τρομακτικούς ρυθμούς γι’ αυτό που είναι, εγείροντας ανησυχίες.

Βρίσκεται στη Γιακουτία (Δημοκρατία των Σαχά) της Σιβηρίας και προκλήθηκε από ένα γνωστό γεωλογικό φαινόμενο. Όταν λιώνει ο πάγος σε μια πλαγιά λόφου που διακόπτεται από ρέμα, το έδαφος μπορεί να καταρρεύσει. «Αρκτική κατολίσθηση» το λένε και απαντάται συχνά στη Σιβηρία, όχι όμως στο μέγεθος του κρατήρα Batagaika.

Λόγω των διαστάσεων και του παράξενου σχήμα του, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Πύλη του Κάτω Κόσμου». Όσο συνεχίζει όμως να ανοίγει, τόσες περισσότερες γνώσεις κομίζει στην επιστήμη.

Μελέτη του 2017 στον κρατήρα επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν παγωμένα δάση 200.000 ετών, κομίζοντας πολύτιμες πληροφορίες για το κλίμα της Γης.

Σύμφωνα με τη NASA, ο κρατήρας έχει αποκαλύψει ακόμα και προϊστορικά ζώα, όπως ένα άλογο από το Πλειστόκαινο, έναν προϊστορικό βίσονα της στέπας, λιοντάρια και λύκους.

Όσο οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στη Σιβηρία συρρικνώνοντας τον πάγο, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κρατήρας, ξεπερνώντας ακόμα και τα 12-14 μέτρα τον χρόνο που επεκτείνεται τώρα.