Ίσως οι εικόνες που ακολουθούν να αποτελέσουν τη χειρότερη επιβεβαίωση για εκείνους που πιστεύουν πως οι ζωολογικοί κήποι είναι τόπος εγκλεισμού και άρα βασανισμού των ζώων και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ακόμα πάντως και οι υπέρμαχοι των ζωολογικών κήπων θα δουν με θλίψη τις εικόνες των ζώων, σε ακατάλληλους χώρους, δεμένα με αλυσίδες (!), κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα.

Είναι ο ζωολογικός κήπος Surabaya στην Ινδονησία όπου προφανώς τα άτυχα ζώα θεωρούνται αντικείμενα και το χρήμα έρχεται πρώτο και υπεράνω όλων.

Έτσι ένας νεαρός ελέφαντας βρίσκεται δεμένος τόσο που τα δεσμά του έχουν πλέον γίνει ένα με το δέρμα του. Άλλωστε είναι δεμένος και από τα πίσω και από τα μπροστινά πόδια κι έτσι δεν μπορεί να κάνει βήμα…

Φωτορεπόρτερ της Daily Mail βρέθηκε στον ζωολογικό κήπο και επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό του ως χειρότερου στον κόσμο. Ήταν στην πραγματικότητα τόπος βασανιστηρίων.

Ζώα σκελετωμένα, ταλαιπωρημένα, θλιμμένα.

Περισσότερα από πενήντα πέθαναν μέσα σε αυτόν τον κατ’ ευφημισμό ζωολογικό κήπο το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Tony Sumampau, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κήπου, που παραιτήθηκε απελπισμένος.

«Οι φροντιστές έχουν πάγκους όπου πωλούν φαγητό και αναψυκτικά και είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς να βγάλουν λεφτά παρά να φροντίσουν τα ζώα», εξηγεί.

Ο κήπος είχε ανοίξει το 1916 και έκτοτε δεν έγινε καμία προσπάθεια να βελτιωθεί, απλά όλο και περισσότερα ζώα
στοιβάζονται στους ίδιους χώρους.

Αναφορά ανεξάρτητης αρχής του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ινδονησίας καλούσε τα ζώα να μεταφερθούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους αλλά δεν έγινε τίποτα. Για όσα υπήρξε κινητοποίηση, άλλοι ζωολογικοί κήποι αρνήθηκαν να τα παραλάβουν είτε λόγω της κατάστασής τους είτε λόγω φόβων πως είναι φορείς ασθενειών.

Η κατάσταση του κήπου έγινε γνωστή μετά το θάνατο μιας καμηλοπάρδαλης το 2012, στο στομάχι της οποίας βρέθηκαν είκοσι κιλά πλαστικές σακούλες! Ο αέρας τις είχε παρασύρει μέσα στο κλουβί της και κανείς δεν τις απομάκρυνε… Οι υπεύθυνοι του κήπου θεώρησαν σκόπιμο στη θέση της να «στήσουν» ένα «έκθεμα» με το σκελετό της!

Το θέμα ξεχάστηκε αλλά πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε νεκρός ένας θηλυκός ουρακοτάγκος. Παρότι οι ουραγκοτάγκοι ζουν έως και 60 χρόνια, η μικρή Nanik ήταν μόλις 12 ετών. Στα σπλάχνα της βρέθηκε ένας μεγάλος όγκος.

Ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ είδε έναν άλλο ουραγκοτάγκο να μασουλάει ένα στυλό που κάποιος επισκέπτης του είχε προφανώς πετάξει, με κίνδυνο να το καταπιεί. Στο χώρο όπου ζει, από τις τρύπες στο έδαφος εμφανίζονται διαρκώς αρουραίοι.

Θλίψη προκαλεί και η εικόνα της τίγρης της Σουμάτρας, με βλέμμα που τα λέει όλα μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού της. Μια άλλη ήταν σοβαρά άρρωστη επειδή την είχαν ταΐσει κρέας με φορμαλδεΰδη ενώ ένα αφρικανικό λιοντάρι πέθανε υποφέροντας, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη λίστα της ντροπής με τα ζώα- θύματα του κήπου αυτού.

Ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, πάντως, Agus Supangkat, επιμένει πως οι συνθήκες βελτιώθηκαν αν και παραδέχεται πως «υπάρχουν ακόμα ζητήματα…». Σύμφωνα όμως με στοιχεία της Jakarta Globe, 43 ζώα πέθαναν στον ζωολογικό κήπο, μεταξύ 15 Ιουλίου και 17 Σεπτεμβρίου φέτος. Ο εκπρόσωπός του λέει πως είτε ήταν γηραιά είτε είχαν κάποια αρρώστια.

«Τα 3.000 και περισσότερα πλάσματα που ζουν σε αυτές τις συνθήκες είναι καταδικασμένα να πεθάνουν εδώ είτε από φυσικά αίτια είτε λόγω εγκατάλειψης. Σίγουρα δεν θα πεθάνουν ευτυχισμένα εκτός κι αν κάτι γίνει και μάλιστα επειγόντως. Μια τελευταία ματιά στο ελεφαντάκι με δεμένα τα τρία πόδια του δε μου αφήνει καμία αμφιβολία», καταλήγει ο φωτορεπόρτερ της Daily Mail.

Δείτε τις φωτογραφίες