Στις Άνδεις της Βολιβίας, οι πάγοι που λιώνουν ανησυχούν τους αγρότες, καθώς η αλλαγή του κλίματος στη Νότια Αμερική απειλεί την παραδοσιακή συγκομιδή της κινόας και της κανάχουας.

Σύμφωνα με το Euronews, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία στο Άνδεις της Βολιβίας αυξάνεται κατά περίπου 0,32 βαθμούς κελσίου ανά δεκαετία, ποσοστό τριπλάσιο από τις αυξήσεις πριν από το 1975. Σε αυτές τις συνθήκες, πολλοί ανησυχούν για το μέλλον των αγροτών της Βολιβίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το όρος Κορντιλιέρα σημειώνει απώλεια 40% της μάζας του πάγου από το 1980. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει λίμνες και ποταμούς, μειώνοντας τη ροή του νερού που χρειάζονται οι αγρότες για τις καλλιέργειες, τα ζώα και τη δική τους ευημερία.

“Πρώτα βλέπαμε χιόνι στο βουνό και είχαμε πολύ νερό. Τώρα δεν έχουμε πολύ νερό. Στα ψηλότερα σημεία, έβρεχε πολύ και το νερό έρεε. Τώρα, οι μικροί ποταμοί είναι άνυδροι. Ορισμένες φορές δεν υπάρχει νερό ούτε για τα ζώα μας, ούτε για εμάς. Υπάρχουν ιδρύματα που μας βοηθούν να βρούμε εναλλακτικές και να προχωρήσουμε” εξομολογείται ένας αγρότης.

Για την αντιμετώπιση των συνθηκών που αλλάζουν, ειδικοί από το πανεπιστήμιο Άγιος Ανδρέας της Λα Παζ, προσφέρουν συμβουλές στις αγροτικές κοινωνίες σχετικά με τις νέες καλλιέργειες και τεχνικές για φύτεμα, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα και να μειωθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη νερού και την κακή κατάσταση του εδάφους.