Μία συσκευή που, σύμφωνα με τον εφευρέτη της, μπορεί να καθαρίσει είκοσι δισεκατομμύρια τόνους πλαστικά και σκουπίδια από τους ωκεανούς, δημιούργησε ο 19χρονος φοιτητής Boyan Slat από την Ολλανδία.

Η ιδέα του νεαρού για τον καθαρισμό των ωκεανών περιλαμβάνει επιπλέοντα «φράγματα» και πλατφόρμες επεξεργασίας που έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν τα επιπλέοντα πλαστικά σκουπίδια χωρίς να βλάπτουν θαλάσσια είδη.

Ταυτόχρονα, τα αντικείμενα που συλλέγονται θα ανακυκλώνονται.

Ο φοιτητής πιστεύει πως όταν γίνει λειτουργική, η συσκευή του θα μπορεί να μειώσει δραματικά την ποσότητα σκουπιδιών στους ωκεανούς σε διάστημα μόλις πέντε ετών.

Τα πλαστικά σκοτώνουν εκατομμύρια είδη της θαλάσσιας ζωής και επιδεινώνουν την εξάπλωση της άλγης και χωροκατακτητικών ειδών ενώ εισάγουν τους- ανθρώπινης επινόησης- ρύπους στην τροφική αλυσίδα.

Ο 19χρονος έδωσε έμφαση αφενός στον αποτελεσματικό καθαρισμό του νερού αφετέρου στην προστασία των θαλασσίων ειδών, που σήμερα συχνά σκοτώνονται στα δίχτυα που τοποθετούνται ακριβώς για να τα προστατεύσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη συσκευή αυτή περνά χωρίς πρόβλημα ακόμα και πλαγκτόν.

Ο «καθαριστής των ωκεανών» είναι απολύτως αυτάρκης, μετατρέποντας σε ενέργεια την ηλιακή ακτινοβολία και τη δύναμη των κυμάτων.

Εκτός από τον καθαρισμό της θάλασσας, η συσκευή του Slat μπορεί να έχει και κέρδη 500 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από την ανακύκλωση των σκουπιδιών που συλλέγει.

Ο 19χρονος έχει ιδρύσει το The Ocean Cleanup Foundation με σκοπό να μαζέψει χρήματα για να υλοποιήσει την ιδέα του.

Το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα με τα πλαστικά στους ωκεανούς μπορεί να το περιγράψει η παρακάτω φωτογραφία από ένα νεκρό πουλί που έχει αποσυντεθεί όλο εκτός από τα πλαστικά που είχαν γεμίσει το στομάχι  του.