Η διαπεριφερειακή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, στο πλαίσιο της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας από γερμανικούς σε ελληνικούς δήμους.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της οργάνωσης ενός ελληνογερμανικού συνεδρίου, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και τη συμμετοχή think tanks ελληνικών και γερμανικών κομμάτων, προκειμένου να συζητηθεί και από διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές γωνίες το πλαίσιο των ζητημάτων της αναπτυξιακής βιωσιμότητας και αειφορίας, της καινοτομίας και της νεανικής απασχόλησης.

Ο έλληνας υπουργός και ο γερμανός υφυπουργός συζήτησαν τη δυνατότητα θεσμοθέτησης δημοτικών βραβείων σε θέματα διαχείρισης, διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση επιτυχημένων μοντέλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε επίπεδο υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης αναφορικά με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από εξορύξεις ορυκτών πρώτων υλών, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ακόμα, δόθηκε έμφαση στη στήριξη, εκ μέρους του γερμανικού τραπεζικού τομέα, προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Αναφέρθηκε πως, κοινές δράσεις ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, που θα έχουν διασφαλισμένη την τραπεζική χρηματοδότηση, θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς το ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει σχεδόν 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο για δαπάνες ενέργειας.

Τέλος, έγινε ειδική μνεία, για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προωθήσει προγράμματα που χρηματοδοτούν τη νεανική απασχόληση στα πρότυπα του Youth Guarantee, ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική κατάρτιση και να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα της ανεργίας.